23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Citadellskajen rustas med klassiskt fasadtegel

Skanskas kvarter Citadellsstaden i Malmö har under flera år utvecklats till ett område som gör det möjligt för dess invånare att bo, arbeta och leva på en och samma plats.

Brf Östra Citadellskajen består av 48 bostadsrättslägenheter med utsikt över Malmöhus Slott. Hit har Wienerberger levererat fasadtegel i gula nyanser, ett tegel som i folkmun även kallas för Malmötegel. För att förbättra det estetiska uttrycket valde man dessutom att mura tegelstenarna med baksidan utåt och på så sätt skapa mönstermurverk som sticker ut.

Gult fasadtegel – en Malmöklassiker
Med Malmöhus Slott som granne, var det viktigt att Östra Citadellskajen skulle samspela med de gedigna materialen på slottet. Därför valde man att klä byggnaden med fasadtegel från Wienerberger, ett tidlöst material i samma gula nyans som man kan hitta på flera andra platser i staden. Därför kallas den här nyansen av tegelstenar även för Malmötegel.

Det är Kanozi Arkitekter som står bakom utformandet av Citadellskajen och en stor del av deras arbete har spenderats på att försöka ta tillvara på de kvaliteter som finns i den omgivande miljön, och att förmedla en känsla som gör att varje malmöbo ska kunna känna igen sig i området. Därför föll valet till Östra Citadellskajen på det så kallade Malmöteglet.

Framtidens kvarter
I dagens byggbransch är hållbarhet A och O och det är viktigt att de byggnader som byggs eller renoveras kan möta framtidens krav. Vid Citadellskajen har Skanska har därför lagt stor vikt vid att arkitekturen skulle samspela med miljövänliga alternativ och erbjuda en bekväm, säker och trivsam miljö för varje boende. Därför är alla bostäder miljöklassade enligt Svanen. Östra Citadellskajens bostäder har dessutom märkts med Miljöbyggnad Silver.

Till fasaderna valde man fasadtegel från Wienerberger, något leverantören själva tycker var en utmärkt idé. Filip Davidsson, försäljningschef hos Wienerberger, berättar:

- Genom att välja fasadtegel kunde de få fram det arkitektoniska uttrycket som passar området, samtidigt som man inte kompromissar med hållbarheten. Tegelsten är ett tidlöst material som står starkt länge, och är dessutom något som passar in ypperligt i Malmö. 

Tegelstenens baksida skapar vackra fasader
Även om målet med Östra Citadellskajen var att skapa ett område som smälter in i omgivningarna och får varje malmöbo att känna sig hemma så ville man samtidigt att byggnadens arkitektur skulle erbjuda något nytt och unikt.

Genom att mura vissa fasadtegel med baksidan utåt kunde man skapa ett mönstermurverk som gjorde att fasaderna kom till liv. Filip Davidsson förklarar:

- Baksidan av stenen är mycket grövre i sitt uttryck och kan därför användas för att skapa spännande detaljer. Det är ett bra – och även billigt – sätt att ändra fasaden på, för resultatet blir snyggt och unikt samtidigt som fördelarna med fasadtegel finns kvar. 

 

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.047