23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

10 saker att tänka på innan du väljer en solcellskabel

| Medlemsnyhet | Företag Prysmian Group Sverige AS

Visste du att alla kablar inte är desamma? Nedan hittar du 10 poäng som du bör veta innan du väljer rätt solkablar för din solcelleanläggning.

1. EN 50618 – europeisk standard för solpanelskablar

I oktober 2017 implementerades EN 50618 i Sverige. Det är den första europeiska standarden som reglerar egenskaper, krav och hur elkablar ska användas i ett solcellsystem. Målet är att med relativt stringenta krav, säkerställa att elkablarna kan hantera de tuffa väderförhållandena de ofta utsätts för.

Leta efter rätt kablar som är märkta med H1Z2Z2-K och uppfyller EN 50618. Ingen inspektör godkänner ett projekt utan korrekta elkablar.

2. Solpanelskablar måste vara väderbeständiga

Eftersom solpanelskablar ofta installeras utomhus, är de exponerade för alla sorters väderlekar. För att säkerställa att de uppfyller kraven genomförs en rad tester för:

  • UV-beständighet på manteln testad (inga sprickor tillåtna) tillsammans med draghållfasthet och brottöjning efter 720 timmar (360 cykler) av exponering för UV-ljus enligt Enligt EN 50289-4-17, metod A
  • Ozonbeständighet testad enligt EN 50396, testtyp B
  • Vatten & fukt - absorptionstestad med gravimetrisk metod enligt EN 60811-402 och långvarig nedsänkning testad enligt UL 44 sek. 5.4
  • Syra & alkalisk resistens testad enligt EN 50618, bilaga B och med N-oxalsyra, N-natriumhydroxid enligt EN 60811-404
  • Ammoniak - ammoniakresistens testad 30 dagar i mättad ammoniakatmosfär
  • Oljebeständighet testad enligt EN 60811-404 och VDE 0473-811-404
  • Kyla - kallbockning, töjning och slagprovning enligt EN 60811-504 / -505 / -506
  • Värme - värmefukt test enligt EN 50618 och EN 60068-2-78
  • Abrasion - nötning av mantel testad mot mantel, metall, plast och nötande papper


3. Likt däck ska inga solpanelskablar tillverkas av termoplastiska material.

För att kunna hantera nämnda krav och motstå våra fyra svenska årstider, krävs tvärbundet elastiskt material. Det ger båda flexibilitet och otrolig värmeresistens. De kan motstå upp till 20 000 timmars drift med en ledartemperatur på 120°C.

4. De bästa kablarna kan begravas direkt i marken.

Att göra rätt kabelval kan även spara installationstid. Vid vissa installationer kan det löna sig att välja kablar som är lämpliga för direkt nedgrävning. Kom dock ihåg att det kan finnas andra riktlinjer och regler för nedgrävning av kabel som måste följas, exempelvis för jordbruksmiljö.

5. Förvänta dig minst 30 års drift från dina kablar.

Inom solpanelsbranschen är en tumregel att solpanelers livslängd uppskattas till runt 25-30 år1. Det betyder inte att de slutar producera el efter 25 år, bara att elproduktionen har minskat så pass mycket att tillverkarna anser de vara förbrukade. Därför är det rimligt att förvänta dig en lång livslängd från din kabel också. Toppkablarna på marknaden har en förväntad livslängd på 30 år med potential för ännu längre, vilket gör att du undviker onödiga och kostsamma driftstopp orsakade av en förbrukad kabel.

6. Ekonomisk risk med lågpresterande kablar.

I en genomsnittsinstallation av solpaneler utgörs bara 2-6 procent2 av kostnaden av DC-kablar. Detta till trots, är kabeln en direkt avgörande del i solpanelssystemet. Genom att snåla eller inte kvalitetssäkra dina kablar, ökar risken för driftstopp och ett icke fungerande solpanelssystem avsevärt. I bästa fall kan en reparatör enkelt konstatera felet och åtgärda det, men i värsta fall kan reparatören tvingas lyfta bort solpanelerna för att komma åt – då kan det bli fasligt dyrt.

7. Kvalitetssäkring är viktig.

Se till att tillverkarnas kontrolleras och bekräftas av oberoende tredje part. De två mest använda oberoende certifieringsinstituten är TÜV Rheinland och VDE Testing and Certification Institute. TÜV Rheinland gör en produktutvärdering baserad på testprover och teknisk dokumentation som tillhandahålls från tillverkaren. Utöver produkttest, inspekterar VDE-institutet också kundens tillverknings- och affärslokaler upp till fyra gånger per år som en del av regelbunden överensstämmelsekontroll och utför separat oberoende fabrikscertificering. Medan de flesta av solkablarna är TÜV-certifierade har bara de bästa i klassen VDE-certifikat. Leta efter VDE-godkännandemärket (<VDE>) på kabeln. Lista över TÜV-certifierade kablar hittar du här (skriv helt enkelt tillverkarens namn eller kabelmärket). Här kan du söka fram VDE-godkända kablar.

8. Det finns också svarta, röda och blå solkablar.

Som installatör är du nog van vid att huvudsakligen se svarta solpanelskablar, men faktum är att det finns i andra färger också. Både röd och blå används frekvent runt om i världen. Inom solpanelskablar är dock svart den överlägset vanligaste färgen. Varför? Jo, för att svart har ett naturligt bättre skydd mot UV-strålning. Nackdelen med att enbart använda svarta kablar är att du i så fall manuellt behöver märka kablarna för att hålla reda på dem.

9. Kontrollera om din installation kräver CPR-godkända kablar.

När du installerar kablarna på taket kan den nya byggproduktförordningen CPR också tillämpas på solkablar. CPR är en europeisk lagstiftning som definierar de grundläggande kraven på alla produkter som är konstruerade för att installeras permanent i byggnadsarbeten, och måste uppfylla EU: s tillämpningsområde. I Sverige gäller CPR även för kablar som är installerade ute på taket men är anslutna till utrustningen inne i byggnaden, förutsatt att längden inomhus är längre än 20 m. Kontrollera med din leverantör om du har en CPR-certifierad kabel som du behöver för din installation.

10. De bästa kablarna i klassen har enastående resultat.

När du väljer rätt solkablar för din solcelleanläggning, be din leverantör om referenser från tidigare projekt. De bästa kablarna har installerats över hela världen i mer än 20 år utan isoleringsfel.

  
Källor:

[1] https://news.energysage.com/how-long-do-solar-panels-last/

2 Uträknat genomsnitt på 10KWp taksystemsinstallation


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Prysmian Group Sverige AS

Vallgatan 5
571 41 Nässjö
Sverige
Prysmian Group Sverige AS

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.094