23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Wienerberger tegel skapar kontrastfulla fasader i Falkenberg

| Medlemsnyhet | Företag Wienerberger A/S

Stadsdelen Tröinge Ängar i Falkenberg har under de senaste åren vuxit till att bli ett populärt område. Just nu är HSB Göta igång med första etappen av ett bostadsprojekt som tillsammans kommer att utgöra tre punkthus med totalt 95 lägenheter.

På området byggs bland annat HSB Götas bostadsrättsförening HSB Brf Stinsen, som består av ett tiovåningshus med 35 lägenheter. Fastigheten, som ingår i etapp 1, är nu färdigmurad, medan nästa etapp HSB Brf Stationen påbörjas 2022. HSB Brf Stationen består av ett punkthus på nio våningar med 36 lägenheter samt ett sexvåningshus med 24 lägenheter.

Alla hus har man valt att klä i fasadtegel från Wienerberger, där kombinationen av två kontrasterande färger skapar variation i fasaderna.


Ett bra och hållbart fasadmaterial
Valet av fasadmaterial har tagits av HSB Göta, i samråd med både stadsarkitekt och arkitekterna på Arkitekthuset. Till HSB Brf Stinsen och HSB Brf Stationen har man valt fasadtegel i två olika färger, som man sedan kombinerar med fasadskivor.

Henrik Melin, projektledare på HSB Göta, berättar:

- Vi valde fasadtegel då vi tycker att det är ett bra fasadmaterial. Det är åldersbeständigt och kräver väldigt lite underhåll. Dessutom är det ett miljömässigt bra material som passar framtidens byggbransch. Samtidigt letade vi efter sätt att skapa variation i fasaderna och därför valde vi att kombinera fasadteglet med fasadskivor.
Fasadtegel i två färger skapar kontrast.
Men det är framförallt färgkombinationen som ger karaktär till fasaderna. HSB Göta och Arkitekthuset önskade skiljaktigheter i fasaden och därför lekte de med tegelstenarnas kulörer. Henrik Melin säger:

- Själva färgsättningen skötte arkitekten på Arkitekthuset men vi visste att vi inte ville ha ett grått fasadparti och ett ljusgrått, utan vi letade efter större kontraster. Därför valdes de här två färgerna ut. Det är annorlunda, kontrastfullt och det sticker ut, men vi är jättenöjda. Till HSB Brf Stationen, som är en del av nästa etapp, kommer vi att använda oss av exakt samma tegel men mura ännu mer av det mörka.

Tegelsorterna som valts är Wienerbergers stenar Lichtbrons Gesinterd från Holland och Pagus Grijs Zwart från Belgien. Lichtbrons Gestenderd är ett gult fasadtegel med brungråa inslag, och Pagus Grijs Zwart är ett grått fasadtegel med grov yta.

Moderna lägenheter byggs med tidlöst material
Tröinge ängar är ett av Falkenbergs mest expansiva lägen. Det är ett lugnt och barnvänligt område med närhet till både station och centrum. HSB Brf Stinsen och HSB Brf Stationen kommer att bestå av rymliga och moderna tvåor, treor och fyror med öppen planlösning och rymliga balkonger.

Även om fasadtegel är ett av Sveriges mest klassiska fasadmaterial, ser Wienerberger en tydlig trend som visar att arkitekter fortfarande ser fasadtegel som ett bra val till moderna fastigheter. 

Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, avslutar:

- Vi ser att fler och fler tilltalas av att välja fasader med naturligt uttryck, och tegel är ett naturligt och tryggt material. Vi har även frågat ett antal framstående arkitekter vad de tycker om fasadtegel. Det svar vi ofta får är att de uppskattar de oändliga möjligheterna för variation i färg och form, samt att fasadteglets känsla och yta kan ge ett speciellt färgspel och skapa ett levande uttryck. Fasadtegel är tidlöst, helt enkelt.

Medlemsnyhet

Företag
Wienerberger A/S

Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Sverige
Wienerberger A/S

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.078