23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Arkitekter om materialproducenternas ansvar

Intervju med Linda Camara, Regionchef på Tengbom, och Per Olsson, Hållbarhetschef på LINK Arkitektur.

Precis som många andra sektorer har byggbranschen, genom Fossilfritt Sverige, satt målet om nettonollutsläpp år 2045. För att nå detta krävs det att alla aktörer inom branschen vidtar åtgärder som främjar ett mer hållbart byggande med minskat klimatavtryck. Det gäller inte minst materialproducenterna. Detta betonar LINK Arkitekturs hållbarhetschef Per Olsson och Tengboms regionchef Linda Camara.

I dag står byggbranschen direkt och indirekt för 20 procent av Sveriges klimatpåverkan. Åtgärder inom bland annat materialproduktion är av högsta vikt för att sektorn ska nå det hårt satta målet om nettonollutsläpp 2045. Därför spelar materialproducenter en nyckelroll i den gröna omställningen, något som bland annat ROCKWOOL – tillverkare av isoleringsmaterial av stenull – tar på fullaste allvar. Bland annat kunde de i mars 2022 redovisa verifierade isoleringsprodukter med betydligt lägre klimatavtryck, tack vare ett skifte till fossilfria energikällor.

Att materialproducenter är en viktig kugge för en mer hållbar framtid är en synpunkt som även delas av Per Olsson, hållbarhetschef på LINK Arkitektur, och Linda Camara, regionchef på Tengbom.

- Har vi inte hållbara produkter med konkurrenskraftiga miljövarudeklarationer att välja mellan kan vi inte göra hållbara projekt. Det är därför helt avgörande att producenter jobbar för att minska sitt klimatavtryck och förbättrar sina produkter hela tiden, menar Linda Camara.

Guidning och inspiration

LINK Arkitektur är ett arkitektkontor som jobbar inom alla sektorer och som utöver arkitektur har hållbarhet som kärnverksamhet. Under de senaste åren har Per Olsson märkt hur hållbarhet har fått ta allt större plats runt bordet. Han berättar:

- Hållbarhet har inte längre bara betydelse för innovativa projekt. I dag är det snarare en faktor att arbeta med i alla byggprojekt. Vår roll handlar om att guida kunden i rätt riktning och inspirera och lyfta fram det positiva med att satsa på åtgärder som är viktiga, som exempelvis hållbarhet. Sen är det så klart alltid kunden som bestämmer och därför måste vi förhålla oss till deras ambitioner, men kunskapen måste finnas där.

Linda Camara från Tengbom är enig och betonar att man som arkitekt har stora möjligheter att påverka och därmed även har en plikt att lyfta viktiga frågor som bland annat hållbarhet.

Men det är inte bara arkitekterna som kan påverka. Även materialproducenterna spelar en stor roll, där bland annat produktspecifika data och förståelse för den egna klimatpåverkan är av stor betydelse. Per Olsson förklarar:

- Det viktigaste är att tillverkare jobbar proaktivt och ser till att det finns produkter som är klimatsmarta och därmed möjliggör mer hållbara val. Samtidigt är det viktigt för oss att leverantörer förstår och tar ansvar för den påverkan som deras produkt har på miljön och att man i sin tur jobbar aktivt med att minska den. Det är en viktig faktor när vi väljer leverantör.

Mer tillförlitlighet med produktspecifika EPD:er

Enligt både Per Olsson och Linda Camara är produktspecifika EPD:er bara ett av de verktyg som går att använda för att skapa en mer tillförlitlig och rättvis bild av ett materials klimatpåverkan. Båda håller dock även med om att det är viktigt att produktspecifika data finns tillgängligt för att arkitekter ska kunna komma så nära sanningen som möjligt. Linda Camara förklarar:

- Vi använder oss gärna av EPD:er, eftersom vi föredrar ett evidensbaserat arbetssätt. Vi ser så klart även på generiska data men använder till exempel hellre produktspecifika EPD:er från producenter som ROCKWOOL än generiska data från Boverket. Det blir mer tillförlitligt och ju mer exakt indata som finns tillgängligt, desto bättre utdata blir det. Därför är vi glada när vi ser att producenter har sin data lättillgänglig så att man snabbt och enkelt kan hitta det man letar efter.

Hon kompletteras av Per Olsson, som säger:

- Genom våra val kan vi dessutom påverka marknaden, då vi genom att välja produkter med ett lägre klimatavtryck skickar en signal till branschen om att det faktiskt är viktigt. För producenter kan alltså produktspecifika EDP:er vara en konkurrensfaktor. Samtidigt ska vi inte låta kravet på EPD:er hindra oss att testa nya vägar där signalerna säger att det är rätt väg att gå. Det viktigaste är att vi har kunskapen som behövs för att utvärdera vad som är rätt och fel.

Hållbarhet och ekonomi kan gå hand i hand

Det är mycket som har hänt de senaste åren när det kommer till byggbranschens hållbarhetsarbete och det märks att miljö och klimat har blivit ett viktigt styrmedel. Men mer måste hända, och det snabbt. Särskilt när vi närmar oss en lågkonjunktur.

- Det är viktigt att hitta en balans mellan ekonomi och hållbarhet, särskilt nu när vi går mot en lågkonjunktur. Det gäller att vi tänker rätt och smart, inte bara billigt. Vi bör ta hänsyn till den ekonomiska situationen som råder och se på hur vi kan frakta mindre, renovera mer, återanvända mer material eller använda oss av mindre energi. Mycket av detta går hand i hand och på lång sikt kan smartare och mer effektiv planering faktiskt sänka både material- och driftkostnader, avslutar Linda Camara.

För mer information, kontakta:
Jenny Kvarnlöf | Communications Manager Sweden, ROCKWOOL |
T +46 725 099 249 | E-mail: jenny.kvarnlof@rockwool.com

Bildtext:
För att nå målet om nettonollutsläpp år 2045 krävs det att alla aktörer inom branschen vidtar åtgärder som främjar ett mer hållbart byggande med minskat klimatavtryck. Det gäller inte minst materialproducenterna, betonar Tengboms regionchef Linda Camara (t.v.) och LINK Arkitekturs hållbarhetschef Per Olsson (t.h.)

Rockwool AB
Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563479152

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032