23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Gammal byggtradition gör comeback i Selma Stad

Selma Stad är ett expansivt område i Göteborg, som just nu förnyas med nya bostäder och ytor för kontor, handel, torg och park. Nyligen stod en av områdets mest omtalade byggnader redo för inflyttning – det runda Jubileumshuset

Det byggs mycket i Göteborg och ett område som utvecklas i rasande fart är Selma Stad. Selma kommer att bestå av ett antal olika kvarter med omkring 1000 lägenheter, äldreboende, butiker, park och torg.

Området domineras av tegelklädda hus, och ett av dessa är Jubileumshuset. Men tack vare sin unika runda form och ett spännande mönstermurverk skapat med fasadtegel, lyckas det säregna lägenhetshuset ändå sticka ut från grannbebyggelsen och väcka uppmärksamhet från alla håll. Bostadshuset har affärslokaler på bottenplan samt lägenheter byggda i form av tårtbitar, och är klätt med elegant och hållbart fasadtegel från Wienerberger.

Mänsklig form med många fördelar
Från ett exteriört perspektiv ser Jubileumshuset ut att ha rundade väggar. Lägenheterna utgör små tårtbitar, där de olika rummen är byggda runt ett centralt trapphus – liksom årsringar i en trädstam. Att bygga runt är dock inte något nytt. Det säger Jürgen Wahlström, ansvarig arkitekt på Wahlström & Steijner Arkitekter AB. Han förklarar:

- Människor har alltid byggt och bott i runda former. Det är en väldigt mänsklig form, en ursprunglig form som människan använt länge för att bosätta sig i. Dessvärre är det även en form som vi inte ser så ofta längre när det kommer till bostäder.

Han fortsätter:

- Det tycker vi är synd och därför valde vi att skapa en rund byggnad som ska ligga centralt här vid torget i Selma Stad. Med ett runt hus får man geometriskt mindre fasadyta i förhållande till den totala arean. Det blir mindre material och bättre ekonomiskt. Dessutom är runda former mer energieffektiva då man har mindre fasadyta per våningsplan.  

Jürgen Wahlström kompletteras av Axel Karlsson på Serneke, som är totalentreprenör i projektet:

- Det var en utmaning att få till rundheten på ett bra sätt, men det löste sig genom att bygga facetterade ytterväggar. Det gjorde också att det inte var några konstigheter när man skulle mura fasadteglet, utan det löste sig väldigt bra. Vi är glada över att få vara med i ett sådant spännande projekt och vi är mycket nöjda.

Läs mer här

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.047