23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fokus på grön energi och testning av solceller

Vintersolståndet är väl över, dagarna blir längre och soltimmarna ökar. Elpriserna är fortfarande höga och intresset för solsystem ökar. Men vad måste du vara uppmärksam på när systemet är installerat och vad kWharna behöver för att fungera?

Vintersolståndet är väl över, dagarna blir längre och soltimmarna ökar. Elpriserna är fortfarande höga och intresset för solsystem ökar. Men vad måste du vara uppmärksam på när systemet är installerat och vad kWharna behöver för att fungera på det roliga sättet? Först och främst måste säkerheten kommas ihåg, eftersom arbete på solpaneler alltid är spänningssatt arbete och korrekt utrustning är nödvändig för att undvika personlig fara. Rätt utrustning kan till exempel vara att använda en spänningsprovare, multimeter eller installationsprovare som lämpar sig för att mäta solceller.

  • För att verifiera att det nyinstallerade PV-systemet fungerar som det ska finns det ett antal tester som måste utföras:
  • Kontinuitetstest av utjämningsanslutningar mellan solcellerna, och eventuell anslutning till jordspets/plint testas med 200 mA.
  • Polaritetstest av alla DC-kablar. Polaritetstestning är särskilt viktig eftersom omvända poler påverkar systemets spänning och kan resultera i skador på paneler med omvänd polaritet.
  • Öppna kretsspänningen (Voc) mäts och jämförs med den förväntade; vad som förväntas beror på vad som står på databladet, antal seriekopplade paneler, solinstrålning och celltemperatur.                     
  • Solinstrålningen/solintensiteten (W/m2) mäts med en pyranometer i samma lutning som solpanelen.
  • Kortslutningsströmmen (Isc) mäts och jämförs med den förväntade; antalet paneler, celltemperatur och i stor utsträckning solinstrålningen påverkar detta och TEKNIQs slutliga styrschema har till och med reserverat utrymme för att korrigera ISC efter solintensiteten.
  • Isoleringsprov ska utföras på hela anläggningen. Fel på ram eller jord är de mest typiska felen i solsystem, och det är därför nödvändigt att testa isolationsresistansen mellan ledarna och ram/jord.

Observera att ramen för solpanelerna inte nödvändigtvis är ansluten till jord för AC-installationen; i dessa fall är det viktigt att isoleringstestet utförs till ram eller DC jordterminal.

Hos Elma hittar du allt för att mäta solceller. Mättillbehör som MC4-adaptern ökar både hastighet och säkerhet vid mätning, precis som solstrålningsmätaren i luxmätaredesign snabbt avslöjar om vädret är lämpligt att mäta. Solcellsinstallationstestare utför lagstadgad verifiering av DC-installationen jfr EN62446, hjälp för snabb verifiering vid driftsättning för högsta säkerhet. Avancerad analys avslöjar både fel och kan till och med placera vart i anläggningen de är för enkel åtgärd. Effektivitetsanalys säkerställer och dokumenterar att anläggningen fungerar som förväntat. Med ett serviceavtal med kunden kan man hålla koll år efter år och förhindrar därmed förlorad elproduktion. Dessutom erbjuder Elma instruments även en rad grundläggande mätinstrument för spänningar upp till 1500V DC, vilket är driftspänningen i många nyare system, för att minimera strömförlusten i DC-kablarna till växelriktaren.

Se mer på www.elma-instruments.se eller ring oss på 08 447 57 70.

 

Elma Instruments AB
Pepparvägen 27
123 56 Fasta
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5565212890

Kontaktperson

TT
Thomas Thøgersen
tt@elma.dk

Sänd till en kollega

0.031