23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

ROCKWOOL lanserar brandsäker takisolering för solpaneler

- Tillverkad av fossilfria bränslen och testat för att klara hög belastning under lång tid.

Solpaneler på tak bidrar till hållbar och tillgänglig elproduktion, men det ställer samtidigt höga krav på takets konstruktion. Stenullsproducenten ROCKWOOL lanserar nu Toprock Dura System, ett isoleringsssystem för låglutande tak som är designat för solpaneler.

Det specialanpassade produktsystemet som ROCKWOOL lanserar heter Toprock Dura System och klarar av 60 kPa, vilket är hög belastning under lång tid. Precis som all isolering från ROCKWOOL är systemet tillverkat av obrännbar stenull. Brandmotståndet är en aspekt som ROCKWOOL menar kommer bli allt viktigare. Solpanelsanläggningar tillför mer elektronisk utrustning på taket vilket innebär en förhöjd brandrisk.

”Vid händelse av brand kan solpaneler leda till att isoleringen på taket utsätts för högre temperaturer jämfört med andra tak. Toprock Dura System kan tack vare stenullens obrännbara egenskaper minska risken för att en brand sprider sig till andra delar av byggnaden och på det sättet bidra till att skydda både de som vistas i byggnaden och räddningspersonal som ska arbeta på platsen”, säger Robert Nykvist.

Eftersom produktsystemet produceras med fossilfria bränslen har det, precis som alla ROCKWOOLs produkter inom byggisolering, konkurrenskraftiga EPD:er. ROCKWOOL skiftade till biogas och grön el vid tre av fyra nordiska fabriker under slutet av 2020 och kunde efter det uppnå ett halverat klimatavtryck.
”Många byggnader som installerar solceller har höga miljökrav och arbetar med miljöcertifieringar. Därför kommer produkternas EPD:er att bli viktiga i de här projekten”, förutspår Robert.

Toprock Dura System är en taklösning bestående av lameller och 30 mm Toprock Takboard. Eftersom tryckhållfastheten hos Toprock Dura System är 60 kPa kan man installera de flesta solpanelssystem på taket. Produkterna är framställda av obrännbar, fukt- och vattenavvisande ROCKWOOL stenull och levereras sampaketerade på miljöpall emballerad i återvinningsbar plastfolie.

Toprock Dura System kompletterar ROCKWOOLS taksortiment som erbjuder ett brett utbud  för att täcka många olika typer av taklösningar. Det finns lösningar för allt från vanlig platt isolering och olika falluppbyggnader till mer krävande användning med solpaneler, gröna tak eller terrasser.

Hela sortimentet bygger på effektiv installation och en hög nivå av service.
"Vi hjälper våra kunder med ritningar och beräkningar för att kunna välja rätt isoleringslösning för deras behov. Baserat på vikten på solpanelerna kan vi hjälpa till att dimensionera isolering och fötterna som panelerna står på för att få en långsiktigt hållbar helhet. Vi är övertygade om att Toprock Dura kommer vara lösningen för många av de mer krävande taken", avslutar Robert.

Besök gärna produktsidan för Toprock Dura System där du bland annat hittar datablad och EPD:er. ROCKWOOL har även en webbplats med samlad information för funktionella tak med råd och fakta för dig som vill använda ditt tak till mer än bara klimatskydd.


Källor:
Fakta om förhöjd brandrisk vid installation av solceller sker med hänvisning till den Brandforskfinansierade studien ”Innovativa elsystem i byggnader – konsekvenser för brandsäkerhet”.

Rockwool AB
Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Jönköpings kommun
Sverige
VAT nummer: SE5563479152

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032