23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Fasadtegel skapar samspel mellan gammalt och nytt på Hästhagsskolan

Från 600 till 900 elever. Så mycket ska Hästhagsskolan utöka sin kapacitet efter att om-, ny- och tillbyggnaden av den existerande grundskolan är klar. För att skapa ett samspel mellan gammalt och nytt har arkitekterna på HMXW arkitekter hämtat inspiration från skolområdets existerande tegelbyggnader och valt att klä de nya skolbyggnaderna med både kopparrött och grönglaserat fasadtegel från Wienerberger.

På uppdrag av Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) har Skanska stått för utbyggnaden av Hästhagsskolan i Farsta. Utöver en om- och tillbyggnad av grundskolans existerande byggnad har idrottshallen byggts till och en ny högstadiebyggnad uppförts. Projektet har som mål att öka elevkapaciteten från 600 till 900 elever från förskoleklass till årskurs nio.

Arkitekt Cyrillus Johansson ritade den existerande byggnaden 1959 och det är hans arkitektoniska uttryck och detaljarbete som har legat till grund för den nutida gestaltningen. Därför valde HMXW arkitekter, med delägare och arkitekt Erik Lantz i spetsen, att klä de nya byggnaderna i rött fasadtegel från Wienerberger – och att skapa subtila kontraster mellan gammalt och nytt med hjälp av små detaljer i murningen.

En grön tråd
I valet av fasadtegel var det viktigt för HMXW arkitekter att den nya byggnaden skulle ansluta och fungera fint ihop med den gamla skolbyggnaden. Det skulle fortsätta vara en röd tegelskola, berättar Erik Lantz:

- Området är en modernistisk förort med stora, vitputsade skivhus runtomkring. Det röda teglet fastställer att det är en offentlig byggnad och den känslan ville vi ha kvar. Den gamla skolan är i ett varmrött tegel i svensk format, medan den nya är i danskt format och hårdare bränt. Det innebär att de samverkar men samtidigt finns det viss kontrast mellan det gamla och nya. 

Han fortsätter:

- Utöver det röda fasadteglet har vi även valt ett grönglaserat tegel som bland annat hittas på matsalens fasad. Vi har en del gröna inslag på skolområdet, som bland annat gröna fönster, gröna interiöra detaljer och idrottsbyggnadens tillbyggnad i grön betong. Detta skapar en grön tråd som gör att det glaserade teglet verkligen passar in. Vi har även inspirerats av Cyrillus Johanssons detaljarbete och har därför valt att inkludera viss mönstermurning som skapar liv i fasaden. Nästa år kommer dessutom den ena gaveln att få ett konstverk inkorporerat i tegelfasaden, vilket jag tror kommer att bli jättefint.

Läs mer här

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.08