23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Bostadshus med cykelfokus ramas in av vacker tegelarkitektur

Ordet ”Vélo” betyder cykel på franska. Därför är det ingen överraskning att PEAB:s byggprojekt Kv. Vélo i Malmö har tagits fram med fokus på just stadens cyklister. Kvarteret består av 144 bostäder för den moderna stadsbon och med hjälp av tegelfasader, gröna tak och stora, ljusa cykelrum skapas liv och trygghet för både de boende och omgivningen.

Industriell karaktär i en urban kontext
Kv. Vélo ligger i de delar av Kockums varvsområde som byggdes ut under 1950-talet, men bara ett stenkast bort hittar man de äldsta delarna av Kockums varvsstad. Därför valde FOJAB att gestalta en byggnad som knyter an till den industriella karaktären med hjälp av materialval och byggnadsform, samtidigt som det var viktigt att behålla en tydlighet i vad som är nytt och vad som är gammalt.

Enligt arkitekterna på FOJAB plockar gestaltningen av Kv. Vélo upp flera element från de närliggande äldre industribyggnaderna, som bland annat fasader med rött tegel och livförskjutningar. Samtidigt har man varit noga med att sätta in arkitekturen i en urban kontext, mycket genom den täta lägenhetssammansättningen. Emma Carlbom, uppdragsansvarig på FOJAB, berättar:

- Huset är uppdelat i tre olika skikt. I sockelvåningen samlas de upplysta cykelrummen tillsammans med fastighetens teknikytor och förråd. Den våningen har vi markerat med ljust vitt fasadtegel. Härnäst kommer bostadsvåningarna, där det röda teglet i kvarterets yttervarv får en detaljering med livförskjutningar och reliefmurning vilket ger fasaderna en nyansering och skuggverkan. Mot innergården har vi valt ett enklare uttryck med fasader utan reliefmurning, som muras i samma ljusa tegel som sockelvåningen.

Tegelfasader som betonar vertikalitet genom reliefmönster
FOJAB ville skapa en varierad tegelfasad, särskilt ut mot Östra Varvsgatan. Därför arbetade de mycket med detaljer som glasslitsar och intryckta fält som skapar skuggverkan i fasaden. Emma Carlbom förklarar:

- Vi tilltalas av tegelarkitekturen och det strikta formspråket, med upprepning och vertikalitet. Huset speglar en urbanitet med hög densitet genom den täta lägenhetssammansättningen. Därför tål det även den repetitiva fönster- och balkongsättningen.

Till projektet har vi levererat två av våra fasadtegel, EW0109 Vit Marmor och EW0465 Röd Nyanserad. Redan i detaljplanen stod det att fasaderna på Kv. Vélo skulle bestå av fasadtegel och det var ett materialval som arkitekterna på FOJAB inte var främmande för.

Läs mer här

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.047