23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Rik tegelhistorik inspirerar prisbelönt vårdboende i Askersund

På uppdrag av Askersunds kommun och Länsgården Fastigheter AB fick Marge Arkitekter möjligheten att ta fram kommunens nya vård- och omsorgsboende Smedsgården, bestående av 98 lägenheter med fokus på hälsa och välmående. Byggnadens utformning stödjer de boende i vardagen och ger möjlighet för både ensamtid och social samvaro, samtidigt som de karakteristiska tegelfasaderna hämtar inspiration från regionens rika tegelhistoria.

Smedsgården är Askersunds kommuns nya vård- och omsorgsboende. Här bor och lever personer ett så normalt liv som möjligt, samtidigt som de har enkel tillgång till den hjälp som behövs – dygnet runt.

Marge Arkitekter fick i uppdrag att skapa ett större och samlat vårdboende i Askersund, som ska sitta som en skarv mellan vårdcentralen och bostadsområdet bredvid. För att skapa en vård- och omsorgsbyggnad utan institutionskänsla, som samtidigt känner koppling till omgivningen, valde man att bryta ner byggnaden i mindre volymer och ge fasaderna en rytm med fasadtegel och mönstermurning.

Till projektet har vi levererat vårt röda fasadtegel EW0492 Lava, som är ett rött slaget fasadtegel med spel i ljusare nyanser och kolmärken. Med sina diagonala brännmärken och nyanser från sprött rött till djupsvart bidrar Lava med karaktär och liv till det klassiska, röda murverket.

För en beställare som ska äga och förvalta sin fastighet är fasadtegel ett oslagbart materialval. Att det dessutom passar in bland husen runtomkring är självklart en bonus, vilket var fallet för Smedsgården.

- Vi på Marge använder generellt mycket tegel, särskilt i projekt tillsammans med den här beställaren. De bygger för att äga och förvalta och då är det ofta fasadtegel som föredras tack vare de bra estetiska, miljömässiga och funktionella egenskaperna som materialet har, säger Linda Björn, arkitekt på Marge.

Fasadtegel möter krav på miljö och energi
Under processen hade Marge högt ställda miljökrav att möta och Smedsgården har som resultat av detta arbete certifierats med Miljöbyggnad Silver. Samtidigt ställer målgruppen höga krav på inomhusklimatet, där materialval både interiört och exteriört kom i spel.

- Vi har tänkt mycket på klimat och inomhusmiljö, vilket både är viktigt för samhället i stort och för den målgrupp som boendet riktar sig mot. Det var viktigt för oss att de boende får flytta in i hälsofrämjande bostäder med mycket ljus, orienterbara interiörer och en bra temperatur både på sommaren och vintern, berättar Linda Björn och fortsätter:

- Vi har även tänkt på inomhusklimatet från det exteriöra perspektivet. Även om det inte är helmurade fasader får man ändå de tunga och tröga fasaderna som är fördelaktiga för inomhusklimatet och temperaturen genom att använda fasadtegel. Det känns tryggt att använda tegel i den här typen av hus.

Läs mer här

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.094