23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Lägenhetskvarter får klassiskt uttryck med hjälp av rött fasadtegel

I stadsdelen Söderdalen i Jakobsberg uppför JM AB flera kvarter med högkvalitativa och robusta bostäder. Kvarter 8 består av en U-formad huskropp som innehåller 218 hyresrätter i olika storlekar, uppdelat på sex trapphus. För att bryta mot de omgivande kvarterens svala och ljusa karaktär valde ETTELVA Arkitekter att istället arbeta med en klassisk röd tegelkulör vid Kvarter 8 – som förstärker områdets industriella historia.

Nu är byggandet av Söderdalens åttonde bostadskvarter i gång för fullt. Stadsdelen, som tidigare varit ett industriområde, har nu väckts till liv med bostäder och kännetecknas av sin vackra parkmiljö med gångavstånd till såväl kollektivtrafik som shopping i Jakobsberg. 

Kvarter 8 består av 218 hyresrätter i blandade storlekar – allt från små ettor till större femmor. Lägenheterna vetter mot den nya Lillängsparken och byggs i U-form kring en grön innergård. För att förstärka stadsdelens industriella bakgrund har arkitekterna på ETTELVA Arkitekter valt att gå från områdets nuvarande uttryck, med svala och ljusa fasader, och istället jobba med en kombination av två klassiskt röda tegelkulörer och två ljusare fasadtegel.


Röda fasaddetaljer bildar röd tråd
Till Kvarter 8 har vi levererat fyra olika fasadtegel; EW0409 Valmue, EW0447 Flint, EW0453 Grafit och EW0112 Brun Valmue. Dessa har i sin tur placerats noggrant för att skapa de bästa förutsättningarna för husets fasader. Klara Östlund, arkitekt på ETTELVA Arkitekter, berättar:

- De tidigare kvarteren i Söderdalen har varit mer svala, med mycket beige, vitt och grått. Det ville vi bryta mot och istället jobba med den mer klassiska röda tegelkulören. Därför har hela konceptet varit mer klassiskt. Vi har även jobbat med mörkare röda kulörer på räcken och fönsterkarmar, samt tegelrött skivmaterial. Därmed har vi lyckats få med den röda tonen genomgående i hela byggnaden.

Miljömärkning ställer krav på både material och inomhusklimat
JM har länge jobbat med att bygga hållbart och Kvarter 8 är inget undantag. De nya lägenheterna i Söderdalen är miljömärkta med den nordiska märkningen Svanen. Det innebär att byggnaden har granskats ur ett livscykelperspektiv – från material till drift och användning. 

- Kvarter 8 kommer att Svanencertifieras, vilket ställer krav på det mesta. Det ställer krav på inomhusklimatet när det gäller ventilation och dagsljus, på vilka material som används och även hur energianvändningen ser ut. Därför var det viktigt att använda oss av miljölistade produkter, säger Klara Östlund och fortsätter:

- Fasadtegel är ett material som är hållbart, både ur ett miljömässigt och förvaltningsmässigt perspektiv. När man har murat en tegelvägg känns den bestående och det är ett enkelt material att underhålla. Samtidigt har det bra egenskaper för att skapa bra och hälsosamma hem.

Läs mer här

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.031