23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Automatiserad oförstörande provning för detektering av slipbränningar

Att upptäcka och förebygga slipbrännskador är avgörande vid tillverkning av kritiska och dynamiskt belastade komponenter med ytor som kräver hög prestanda och lång livslängd. Kugghjul är en sådan viktig komponent i ett fordons transmission och drivlina, oberoende typ av framdrivningsmetod om det avser förbrännings- eller elmotor.

Förfallodatum
den 19 juni 2025

Termiska skador vid slipningen kan leda till oönskad mikrostruktur, hårdhet eller spänningsegenskaper i materialet, både på och under ytan, och kan förkorta den tillverkade artikelns livslängden. Slipbrännskador minskar hårdheten och orsakar restspänning. 

Ett alternativ är att använda Barkhausen noise metoden som är elektromagnetisk och helt oförstörande. Metoden lämpar sig för hel-automatiserade kvalitetskontroller i olika industriapplikationer, tillika semi-automatiserade inspektioner i mätrum och manuella analyser i materiallaboratorier. 

Metoden uppfanns av Professor Heinrich Barkhausen år 1919 och innebär att ett växlande elektromagnetiskt fält induceras i ett ferromagnetiskt material och påverkar på viket sätt materialets domäner är strukturerade och organiserade och enligt atomernas magnetiska ritningar. Vid ökad magnetisering uppstår ett ljudfenomen som fångas upp av en sensor.  

Metoden ger information om materialets förhållande på ytan och området nära under ytan. Signalen har ett brett spektrum av justerbara magnetfältfrekvenser upp till närmare 2 MHz i de flesta ferromagnetiska materialen. Signalens penetreringsdjup är mellan 0.01 mm och 1 mm. 

Barkhausen metoden kan användas för att mäta och utvärdera ett materials ytspänningsgrad, exempelvis vid olika kallformningsprocesser, för utvärdering av spänningsnivån i svetssömmar, för att effektivisera kulbombningsprocesser eller vid inspektion och kvalitetskontroller. 

Barkhausen metoden är snabb och enkel att automatisera och lämplig för stora ytor. I det fall utvärderingen avser att bestämma specifika områden och få direkt resultat i MPa så är metoden Röntgendiffraktion (XRD) att föredra.

KmK Instrument AB i Västerås är distributör av Stresstech OY lösningar i Sverige sedan januari 2024.

Läs mer om Barkhausen (kmk-instrument.se)

KmK instrument ab
Regattagatan 8A
723 48 VÄSTERÅS
Västerås stad
Sverige
VAT nummer: SE5564824729

Kontaktperson

Anders Vallenfjord
VD, OFP & Materialprovning
anders.vallenfjord@kmk-instrument.se

Sänd till en kollega

0.032