23948sdkhjf

Krympande installationsmarknad visar rapport

Den samlade installationsmarknaden minskar i år till följd av sjunkande husbyggnation. Först nästa år vänder det upp något visar Installatörsföretagens rapport Marknadsläget.

Stigande priser, höga räntor och fallande bostadspriser har lett till en stor osäkerhet inom byggsektorn. Under 2022 bromsade bygginvesteringarna in kraftigt och under 2023 är prognosen att inbromsningen fortsätter. Det innebär att installationsvolymerna påverkas negativt och kommer att sjunka under 2023.

– Nu är rätt läge att återställa eller höja rotavdraget, gärna med krav på att åtgärderna ska bidra till mer energieffektiva fastigheter. Det skulle upprätthålla sysselsättningen i seriösa företag och skynda på energiomställningen som behövs både för klimatet och för att få ned de höga energipriserna, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Den sammanlagda installationsvolymen förväntas minska med 6 procent under 2023, till följd av minskade husbyggnadsinvesteringar, för att sedan vända uppåt med 3 procent 2024 – från 2023 års nivå. Mest minskar aktiviteten inom områdena ventilation, värme och sanitet samt el.

– De fortsatt höga energipriserna leder till större efterfrågan på energieffektivisering. Men tyvärr är dessa investeringar fortfarande dyra för enskilda småhusägare, särskilt i dessa tider. Men med ett utbyggt rotavdrag och utökat avdrag för grön teknik kan de bli verklighet, säger Ola Månsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064