23948sdkhjf

Framtidens bostäder tar form i Norrköping

Preservia Holding AB och Kian Properties AB har utsetts till vinnare i markanvisningstävlingen i Inre Hamnen, Norrköping, med sitt förslag "Ramverk". Tävlingen syftade till att hitta en klimatsmart och innovativ lösning för omkring 170 bostäder.

Enligt Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden, är projektet en viktig del av omvandlingen av Inre hamnen, som är ett av Sveriges största byggprojekt.

– Samhällsplaneringsnämnden är mycket imponerad av det vinnande förslaget som möter upp kriterierna tävlingen hade på ett mycket klimatsmart och innovativt sätt, säger han.

"Ramverk" består av fyra byggnader på fem till sju våningar, med varierande uttryck och formspråk som skapar liv och omväxling i både gårds- och gatumiljön. De fyra byggnaderna är sammanbundna av en gemensam upphöjd innergård, som nås via en bred portik. Kvarteret får en levande bottenvåning och en beständig palett av trä och plåt – material som håller över tid.

Projektet kombinerar Inre hamnens industriarv med framtidens hållbara bostäder, och introducerar "felles"-konceptet i det urbana stadskvarteret. Joakim Kaminsky, VD för Kaminsky Arkitektur, tror att detta, tillsammans med bokaler och en gemensam verkstad, kommer skapa en dynamisk och socialt hållbar miljö.

Juryns utlåtande framhåller att "Ramverk" är det förslag som mest övertygande förenar arkitektonisk kvalitet med de högt ställda målen i tävlingen. Projektet utnyttjar platsens potential genom smart volymhantering och har en hållbar träkonstruktion. Med en stor andel återbruk och ett klimatavtryck på endast 144 kilo CO2e/m2 bruttoarea är projektet i absolut framkant av hållbart byggande i Sverige.

Topias Riuttamäki, VD för Preservia, uttrycker stolthet över att ha vunnit tävlingen och ser fram emot ett fortsatt samarbete med Kian Properties, Kaminsky Arkitektur och Norrköpings kommun.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079