23948sdkhjf

Amputationsskador problem vid bygge

Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är exempel på yrkesgrupper som drabbas av amputationsskador, ofta i samband medarbete vidmaskiner.

Afa Försäkring släpper en ny rapport som analyserar allvarliga arbetsolyckor som lett till amputationsskador. Statistiken visar att det är vanligast att förlora ett finger vid en allvarlig arbetsolycka som lett till en traumatisk amputation.

– Den vanligaste amputationsskadan är att man förlorar ett eller flera fingrar och står för 90 procent av alla amputationsskador och orsakar en genomsnittlig medicinsk invaliditet på fyra procent. Den näst vanligaste amputationen sker vid förlust av en hand eller handled och står för sex procent av skadorna, säger Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring.

– Metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och livsmedelsarbete är de yrkesgrupper som drabbas oftast av amputationsskador vid olyckor med maskiner för bearbetning och framställning. Olyckor med handhållna verktyg och maskiner är vanligast inom metall- och övrigt industriellt arbete, byggnadsträarbetare och betong-, bygg- och anläggningsarbete, säger Emil Askestad.

Rapporten visar också att klämskador, hantering av dörrar och portar samt att lasta, lossa, lyfta och bära tunga föremål är andra vanliga orsaker till amputationsskador på jobbet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062