23948sdkhjf

Svevia investerar i väglinjemålning med solcellslösning

Svevia introducerar Sveriges första handläggarbilar med solceller för väglinjemålning, vilket förväntas minska koldioxidutsläppen med cirka 12 ton per år.

Svevia tar nu ett steg mot en mer miljövänlig vägmarkeringsverksamhet genom att investera i handläggarbilar med solceller på taket. Det innovativa systemet innebär att energikrävande utrustning som smältgrytan och blandaren för linjemarkeringsfärg drivs av batterier som laddas av solceller.

– Vi vill erbjuda våra kunder tjänster inom linjemålning med minskat klimatavtryck. I dessa fordon drivs smältgrytan och blandaren för linjemarkeringsfärgen med el från ett batteri, säger Martin Rydell, arbetschef för Vägmarkering.

Batteriet underhållsladdas av solceller på taket och laddas även nattetid via ett vanligt eluttag. Traditionellt drivs vägmarkeringsmaskiner av dieselmotorer, vilket ger upphov till buller och avgaser. Den nya batterilösningen gör att dieselmotorn kan stängas av, vilket förbättrar arbetsmiljön för personalen och minskar miljöpåverkan.

Fordonen är konstruerade med unik teknik och har även återanvänt begagnade chassin som ytterligare ett miljövänligt val. Ett av de två nya vägmarkeringsfordonen med solceller är redan i bruk i Skåne.

Jonas Braun, platschef, berättar att kunderna välkomnar Svevias solcellslösning.

– Lund, Malmö och Helsingborg är några av de kommuner som ställer extra höga krav, men även kommunerna Halmstad, Höganäs och Kävlinge har verkligen välkomnat vår solcellslösning.

På Svevias verkstad i Laholm pågår för närvarande ombyggnation av ytterligare ett fordon med batteridriven solcellslösning, som ska användas för kommunkontraktens väglinjemålning.

– Utvecklingen stimuleras av att kundernas krav sammanfaller med Svevias mål att nå en halverad koldioxidförbrukning till 2028, säger Martin Rydell.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079