23948sdkhjf

Skanska tar ansvar för motorvägsprojekt i Oslo

Skanska har vunnit ett betydande kontrakt med Statens vegvesen i Norge för att utveckla den nya E18 motorvägen mellan Fornebukrysset och Strand.

Den nya E18 motorvägen kommer att ersätta en av Norges mest trafikerade vägsträckor, som idag lider av omfattande trafikproblem, bristande tillgänglighet för kollektivtrafik och betydande buller- och luftföroreningar.

Läs också: Fossilfritt när Skanska bygger gymnasium i Norge

Enligt kontraktet, kommer Skanska att ansvara för design och byggnation av en 2,3 kilometer lång ny vägsträcka på E18 med tre körfält mellan Fornebukrysset och Strand. Projektet kommer även att omfatta konstruktion av ett nytt sammanhängande cykelstråk på hela sträckan samt en ny lokal tillfartsväg till Fornebu.

Ytterligare delar av kontraktet inkluderar byggnationen av två tunnlar – 660 meter av Høviktunneln och 440 meter av Gjønnestunneln. Skanska kommer även att göra ändringar på närliggande lokala vägsystem, inklusive gång- och cykelvägar.

Det hela projektet kommer att genomgå miljöcertifiering enligt BREEAM Infrastructure med ambitionen att uppnå 'Excellent'-nivån.

Projektets byggstart är planerad till sommaren 2023, med en förväntad slutförande i början av 2030. Kontraktet är värderat till NOK 4,6 miljarder, eller cirka 4,6 miljarder svenska kronor. Det kommer att införlivas i Skanskas orderingång för Norden under det andra kvartalet 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082