23948sdkhjf

Byggnads efter krismötet:”Förväntar oss en rejäl höstbudget”

Igår medverkade Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm på infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsons rundabordssamtal om byggandet och bostadsmarknaden. 

På mötet krävde Byggnads att staten tar ett större ansvar för bostadsbyggandet och att bostadssubventioner liknande investeringsstödet återinförs i höstbudgeten.

Den svenska bostadsmarknaden befinner sig i sin svåraste kris sedan början av 1990-talet.

Siffror från SCB visar att byggandet rasade med 50 procent i första kvartalet jämfört med samma period i fjol, och nu ligger på den lägsta nivån på tio år. Men mångabranschbedömare menar att antalet faktiska byggstarter är ännu lägre.

Klart är att bostadsbyggandet ligger långt under Boverkets behovsanalys på 60 000 nya bostäder per år.

– 9 av 10 svenskar bor i en kommun med bostadsbrist. Bostadskrisen är ett svek mot en hel generation unga som kommer att få det betydligt svårare att flytta till eget boende. Det krävs en kriskommission och skarpa åtgärder snarast, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Byggnads har tidigare kritiserat regerings passivitet i bostadspolitiken och kräver nu kraftfulla åtgärder.

– Det finns en lång lista på åtgärder som borde införas. Att tillsammans med oppositionen återinföra och utöka investeringsstödet är det första. Vidare måste kommunerna ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen och det kommunala planmonopolet luckras upp. Det behövs en nationell bostadsstrategi där man ställer krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden och ger ekonomiska incitament för kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet.

Antalet konkurser i byggbranschen har ökat den senaste tiden och byggkrisen förväntas förvärra den kompetensbrist som redan tidigare plågade branschen.

– Agerar inte regeringen nu kommer vi se fler konkurser och att kompetens i alla led lämnar branschen. Det vore förödande den dagen konjunkturen vänder. Jag förväntar mig rejäla satsningar i höstbudgeten, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078