23948sdkhjf

Metsä Group bygger fabrik för 3,5 miljarder kronor

Metsä Group har beslutat att bygga en ny LVL-fabrik i finska Äänekoski för produktion av balk- och skivmaterial som används inom byggindustrin.

Investeringens värde uppgår till 300 miljoner euro, och fabriken förväntas börja producera i slutet av 2026.

Fabrikens årliga produktionskapacitet är cirka 160 000 kubikmeter, vilket motsvarar en 50-procentig ökning av företagets totala LVL(Laminated Veneer Lumber)-kapacitet. LVL-produktionen betjänar i första hand byggnadsindustrin på den europeiska marknaden.

–Vår nästa investering kommer att vara i produktionen av vårt varumärke Kerto LVL, som erbjuder långsiktig koldioxidlagring, säger Ilkka Hämälä, vd och koncernchef, Metsä Group.

LVL är ett byggmaterial tillverkat av laminerade faner, som kombinerar materialeffektivitet med det höga mervärdet av trä. Kerto LVL:s tekniska prestanda gör det lämpligt för mycket mångsidig byggnadsanvändning, såsom element- och modulbyggande.

– Tack vare sin materialeffektivitet är LVL en konkurrenskraftig och hållbar lösning för den ökande användningen av trä i byggbranschen, säger Jaakko Anttila, Executive Vice President, Metsä Wood.

Den nya fabriken ska ligga på det integrerade fabriksområdet i Äänekoski, som utnyttjar synergier som energiproduktion, logistik och fabrikstjänster. De integrerade bruken kan utnyttja 100 procent av de sidoströmmar som uppstår vid tillverkningen, ska ge största möjliga mervärde av det värdefulla råmaterialet.

Runt 150 nya jobb skapas och cirka 200 årsverken tillförs till sin direkta värdekedja. Sysselsättningseffekten av byggfasen uppskattas till cirka 1 000 årsverken. Det nya bruket kommer att använda cirka 400 000 kubikmeter timmer som anskaffas från Finland. Metsä Group tillverkar för närvarande Kerto LVL-produkter i Lojo och Punkaharju i Finland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098