23948sdkhjf

Uppåt för första gången sedan 2021

Byggstarterna av nyproduktionsprojekt ökade med 0,6 procent mellan april och maj enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. 

Bostadsbyggandet ökade med 0,3 procent medan övrigt byggande ökade med 0,7 procent. De senaste tolv månaderna har Byggstartsindikatorn minskat med 11,8 procent. Bostadsindikatorn har fallit med 38 procent medan Indikatorn för övrigt byggande ökat med 21 procent.

Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.

Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive  anläggningar och infrastruktur, ökade med 0,6 procent under maj, vilket var första gången den ökade sedan hösten 2021. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten -11,8 procent i maj, en liten ökning jämfört med förra månadens uppreviderade utfall.

–Byggstartsindikatorn har ökat något den senaste månaden, samtidigt som tidigare månadsutfall inte reviderats ned. Detta kan vara ett tidigt tecken på att nedgången i byggandet börjat plana men det kan också vara tillfälligt. Oavsett signalerar indikatorn att byggstarterna ligger på markant lägre nivåer än de gjort de senaste åren, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062