23948sdkhjf

Eksta Bostads bygger guldhus för äldre

Eksta Bostads i Kungsbacka fortsätter sin resa mot hållbart byggande. Detta är det fjärde större byggprojektet för äldre enligt skarpa certifieringen FEBY Guld, nu med 120 lägenheter. 

I slutet av 2022 stod Kungsbacka kommuns största vård- och omsorgsboende klart för inflyttning. Eksta Bostads  har tillsammans med Brixly  byggt Björkris vård- och omsorgsboende som har klarat kraven för certifieringen  FEBY Guld.

Certitieringen är ett tufft energikrav för passivhus. Boendet är rustat för en äldre målgrupp med behov av stöd och omsorg. Totalt 120 lägenheter och med en totalyta på 11 200 kvadratmeter.

– Det är det enskilt största projektet vi byggt. Vi har tagit med oss erfarenheterna från Särö vård- och omsorgs­boende med 80 platser som stod klart i december 2020. Vår strategi är främst att uppfylla de krav som finns, men har också lagt ner mycket på att omsorgsfullt välja detaljer och funktionella lösningar för att skapa en bra boendemiljö. Det ska fungera både för boende och personal, säger Christer Kilersjö, vd på Eksta Bostads AB.

Detta är det fjärde större byggprojektet som Eksta bygger för Kungsbackas äldre under den senaste tioårsperioden. Tre byggnader för vård och omsorg och ett trygghetsboende. Totalt 350 lägenheter och mer än 30 000 kvadratmeter har därmed uppförts. På samtliga av dessa hus har energikrav enligt FEBY Guld ställts, och uppnåtts. Därtill bygger Eksta också vanliga bostäder där majoriteten ska klara FEBY Guld, krav som mer än halverar byggnadernas uppvärmningsbehov.

– Det ställs höga krav på bra och jämnt inomhusklimat när personal och boende skall samsas på samma yta. Man vill inte ha några kallras från fönster eller drag från tilluften utan en kontrollerad filtrerad varm tilluft, säger Christer Kilersjö.

Ekstas genomsnittliga energianvändning är 82 Kwh/m2 och år vilket medför att man står lite bättre rustad i tider med ökade energipriser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109