23948sdkhjf

Byggbolag planerar ekoby i Abbekås

Ett byggbolag planerar att bygga en ekoby i Skurup kommun. Tanken är att uppföra omkring 20 hus med 40 bostäder i Abbekås.

Ekobyn är enligt planen tänkt att ligga på en 1,7 hektar stor fastighet öster om Ankarets Förskola i Abbekås,  Fastigheten förvärvades 2020 av byggbolaget Yawanawa. Bolaget drivs av Soheil Norozifard och Fredrik Witt, som också nyligen köpte huset på Bergsgatan i Malmö där välkända Kulturboalget, KB, huserar, skriver  Skånska Dagbladet.

I den norra delen av området i Abbekås finns en gammal trelängad, typiskt skånsk, gård medan resten består av bevuxen naturmark. Ambitionen är att spara gården och möjligtvis renovera om den till en framtida lanthandel.

Till kommunen har bolaget meddelat att de lägger fokus på miljö och tar hänsyn till platsens omkringliggande natur. Därför föreslås "en form av ekoby med bland annat träfasader på ny bebyggelse, möjlighet till odling i eget växthus, grönområden, solceller med mera".

Enligt Ronander Arkitekter, som tagit fram och ritat bolagets skiss och som är inskickad till kommunen för planbesked, gör det stora avståndet till andra bostäder att husen på 2,5 plan kan bli något högre än vanligt och att träfasader ska dominera arkitekturen.

Yawanawa är även ett namn på ett folk i sydvästra delen av Amazonas regnskog i Brasilien. De har uppmärksammats för sin kamp att bevara regnskogen och sin kulturella särart. Under det senaste decenniet har man satsat på etno-turism och har även blivit kända för sin musik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078