23948sdkhjf

Byggnads: bostadsrättsföreningar i sikte för kriminella byggföretag

Byggnads slår larm om att kriminella byggföretag i allt högre grad riktar in sig på privatpersoner och bostadsrättsföreningar. Fackförbundet lanserar nu en informationskampanj för att hjälpa bostadsrättsföreningar och privatpersoner att skydda sig mot oseriösa aktörer i byggbranschen.

Enligt Byggnads är detta ett resultat av det minskade bostadsbyggandet som öppnar upp för oseriösa aktörer att finna nya marknader.

Fackförbundet har mottagit allt fler rapporter om byggfusk, utnyttjande och kriminalitet riktad mot dessa grupper. Detta sker i en tid då byggbranschen redan präglas av en växande och alltmer internationellt organiserad kriminalitet, något som flertalet oberoende granskningar har belyst.

Läs också: Facket varnar regeringen

Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande, uttrycker bekymmer över att de som saknar tillräcklig kunskap inom upphandling av byggtjänster blir lätta mål för oseriösa företag.

– Att upphandla byggtjänster kräver sin kunskap och den som inte gör några kontroller är lätt byte för oseriösa företag. Nu går vi ut med en riktad informationskampanj för att hjälpa privatpersoner och bostadsrättsföreningar att göra rätt.

Inom ramen för kampanjen distribuerar Byggnads informationsmaterial till bland annat bostadsrättsföreningar och villaägare. De erbjuder även tjänsten Kollektivavtalskollen, som gör det möjligt för vem som helst att kontrollera om ett företag har kollektivavtal med Byggnads.

– Det finns många skickliga företag därute som gör fantastiska jobb, tyvärr riskerar många bli utkonkurrerade om beställarna bara tittar på lägsta pris. Att kräva att utföraren har kollektivavtal är det minsta man kan göra som beställare eller upphandlare. Johan Lindholm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.438