23948sdkhjf

Svensk rätt ska tillämpas på hustvist i Norge

Hovrätten anser att svensk rätt ska tillämpas på en tvist mellan en svensk entreprenör och en norsk husägare.

Den skadevållande handlingen är entreprenörens vårdslösa skötsel av bolagen som lydde under den svenska aktiebolagslagen. En analogisk tillämpning av artikel 4.2 och 4.3 Rom II-förordningen skulle vara oskälig, skriver Dagens Juridik.

Målet gäller det personliga skadeståndsansvaret för en 54-årig man, såsom företrädare för och aktieägare i aktiebolag, med anledning av ett entreprenadavtal gällande uppförande av ett enfamiljshus i Oslo, Norge.

Båda de aktuella bolagen i tvisten var svenska aktiebolag, som nu gått i konkurs. 54-åringen var styrelseledamot, verkställande direktör samt aktieägare i de aktuella aktiebolagen. En faktura avseende entreprenadarbete har också ställts ut till kunden av ett bolag med organisationsnummer som slutar med -0367. Mannen var också styrelseledamot och aktieägare i detta bolag.

Genom mellandom meddelad den 24 mars 2021 förklarade tingsrätten att svensk rätt är tillämplig på frågan om 54-åringens utomobligatoriska skadeståndsansvar gentemot den norska kunden i 54-åringens egenskap av styrelseledamot, verkställande direktör och aktieägare i det bolag som kunden träffat ett entreprenadavtal med den 22 maj 2012. Tingsrätten bestämde att mellandomen inte fick överklagas särskilt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078