23948sdkhjf

Peab bygger sjukhus för 26 miljoner euro

Peab har fått uppdraget att bygga ett rättspsykiatriskt sjukhus med 48 vårdplatser i Vasa. Beställare är Senatfastigheter och kontraktssumman uppgår till 26 miljoner euro. 

Uppdraget omfattar uppförande av en ny tvåvåningsbyggnad om 5 500 kvadratmeter vid Vasa sjukhus. Arbetet inleds med rivning av den gamla sjukhusbyggnaden för att ge plats åt det nya sjukhuset. Den nya byggnaden kommer att inrymma sjukhusets tre mest slutna avdelningar samt en multifunktionssal, ett tillagningskök och en personalmatsal. Vid utformningen av sjukhusbyggnaden, som byggs i det kulturhistoriska området i Gamla Vasa, kommer särskild hänsyn att tas till säkerhetsfaktorer. Målet är att skapa en arkitektoniskt högkvalitativ och effektivt fungerande vårdmiljö för både patienter och personal.

Anläggningen kommer att byggas i enlighet med miljöcertifieringen RTS med målsättningen fyra stjärnor. Klassificeringen har utvecklats för den finska byggbranschen för miljöansvarigt byggande och fastighetsunderhåll, och tilldelas efter extern revision om kriterierna uppfylls.

– Vi är stolta över det här projektet i Gamla Vasa och möjligheten att bygga mer ändamålsenliga vårdlokaler. Projektet passar oss bra eftersom vi har tidigare byggt liknande sjukhusbyggnader, säger Matti Joensuu, regionchef för Peab i Finland.

– Våra investeringar i statens lokaler uppgår till nästan 500 miljoner euro per år. Våra nybyggnadsprojekt är ofta specialiserade och krävande. Nybyggnaden av Vasa sjukhus genomförs med hjälp av Senatfastigheters alliansmodell, som vi har utvecklat för särskilt stora och krävande projekt, säger Marko Jalkanen, regionchef för Senatfastigheter.

Byggprojektet startar i maj 2024 och kommer att överlämnas till beställaren i november 2025.

Projektet orderanmäls i det tredje kvartalet 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078