23948sdkhjf

Regeringen överväger ny hyresmodell för kulturfastigheter: Sveriges Museer efterfrågar mer

Regeringen har meddelat en översyn av hyresmodellerna för kulturfastigheter i Statens fastighetsverks bestånd. Beskedet kommer efter att Naturhistoriska riksmuseet tvingats stänga på grund av takras.

I en nyligen hållen pressbriefing med kulturminister Parisa Liljestrand och finansmarknadsminister Niklas Wykman diskuterades framtiden för Sveriges kulturfastigheter. Detta sker i ljuset av de senaste händelserna där Naturhistoriska riksmuseet har stängts på grund av ett takras och Nationalmuseum har signalerat att de kan komma att minska sina öppettider.

Läs också: Rasrisk på Naturhistoriska riksmuseet – stängs akut

Enligt pressmeddelandet från Sveriges Museer kommer regeringen att genomföra en översyn av de nuvarande hyresmodellerna. Man planerar också att utveckla en tredje hyresmodell som ett alternativ till de nuvarande modellerna av marknadshyra och kostnadshyra. Dessutom kommer det att vidtas kortsiktiga åtgärder för att kompensera det intäktsbortfall som Naturhistoriska riksmuseet har drabbats av på grund av sin stängning.

Gunnar Ardelius, generalsekreterare för Sveriges Museer, kommenterade regeringens besked.

– Beskedet är vagare än vad vi på Sveriges Museer hade hoppats på. Läget för museerna är fortfarande osäkert, men vi ser att intentionerna från regeringen är goda.

Ardelius fortsatte med att betona vikten av en långsiktig lösning.

– Det här är ett steg i rätt riktning för att lösa det akuta läget med skenande hyreskostnader och bristande underhåll. Nu är det dags att lägga grunden för en långsiktigt hållbar kulturpolitik för hela landet som bättre värnar vårt kulturarv för nuvarande och kommande generationer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048