23948sdkhjf

Barnen inspirerar utformningen av ny skola i Åstorp

I dialog med barnen skapas en skola som är mer ändamålsenlig för elever och personal. PE Teknik & Arkitektur skapar en gemensam och funktionell skolbyggnad med kapacitet för 540 elever.

I skånska Åstorp ligger Tingdalsskolan som huserar förskoleklass till årskurs 6. Skolan är i dag utspridd på två platser och fördelad mellan tre byggnader. Kommunens befolkningsprognos visar på ett ökat elevantal framöver och skolan behöver anpassas för att bättre kunna tillgodose verksamhetens behov.

Det kommunala bolaget Björnekulla Fastighets har höga ambitioner när den nya Tingdalsskolan ska tas fram. Den skapas i dialog med barnen och verksamheten och ska förstärka kontakten med den skog och natur som omger skoltomten. Byggnaden planeras nå upp till certifieringen Miljöbyggnad Silver 4.0.

Uppdraget för PE Teknik & Arkitektur är att ta fram en volymstudie, program- systemhandlingar, och förfrågningsunderlag, samt för om- tillbyggnad och nybyggnad av skolan. Bland annat involveras PE Teknik & Arkitekturs kompetens inom bland annat arkitektur, inredning och landskap. Som en del av uppdraget har de också samordningsansvar och sköter BIM-samordning.

Ett krav från verksamheten har varit att kunna gå torrskodd igenom hela byggnaden. Viktigt är också att det går att flexibelt anpassa planlösning efter verksamhetens skiftande behov över åren. Skolans olika lärmiljöer präglas av variation, där olika miljöer erbjuds för olika typer av arbete, medan färgsättning och materialitet stödjer det pedagogiska rummet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11