23948sdkhjf

Glada rop i branschen efter höjning av rotavdraget

Efter att regeringen meddelat höjningen av rotavdraget har flera positiva röster hörts runtom i byggbranschen. Men mer finns att önska.

Taket för avdraget kommer att utökas från 25 000 kr till 75 000 kr per år. Dessutom kommer taket för både rot- och rutavdraget att separeras. Detta meddelades under måndagen.

På Installatörsföretagen möttes beskedet med positiva ordalag.

– Byggbranschen befinner sig i en allvarlig kris, och dessa åtgärder är nödvändiga för att stödja sektorn, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande. Han fortsätter.

– Installatörsföretagen har arbetat intensivt med att åstadkomma en utökning av rotavdraget. Vi ser detta som ett första viktigt steg.

Ändringarna i börjar gälla den 1 juli 2024. Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd tycker även hon att höjningen av rotavdraget är efterlängtad.

– Men man måste ha missat att ändra från 30 till 50 procent av arbetskostnaden. Utan den förändringen får reformen en begränsad effekt, säger Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att även åtgärder som utförs under början av året omfattas av beloppsjusteringen, annars kommer många att avvakta. Då förvärras situationen under ett antal månader och fler riskerar att förlora jobbet vilket ju är det man vill motverka.

Även Byggmaterialhandlarnas vd Monica Björk ser höjningen som ett glädjande besked.

– Det är positivt att Regeringen har lyssnat på oss och övriga aktörer inom Byggsektorn. Vi har under flera år drivit frågan om att beloppsgränsen måste höjas. Det innebär förhoppningsvis att den skarpa nedgång vi nu ser mattas av något, säger Monica Björk i ett pressmeddelande.

– Byggmaterialhandlarna kommer fortsätta att driva frågan om att rotavdraget skall återställas till 50 procent och att det också ska omvandlas till ett grönt-rotavdrag för att påskynda omställning till mer energieffektiva bostäder med mindre klimatpåverkan. Den frågan kommer vi fortsätta lyfta med kraft i våra kommande politiska dialoger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063