23948sdkhjf

Kraftig inbromsning av byggkonjunkturen i Göteborg

Byggsektorn faller dramatiskt i Göteborgsregionen, och även inom tillverkningsindustrin har konjunkturen mattats av rejält.

Handeln är fortsatt svag, men med viss optimism inför hösten och julen. Arbetslösmarknaden är dock alltjämt stark och det finns gott om jobb att söka. Särskilt i tjänstesektorn.

Efter en uppstuds i början på året vände konjunkturindikatorn för Göteborgsregionen nedåt igen knappt tre enheter, till index 91,4 under andra kvartalet. Det innebär normalsvagt läge bland regionens företag.

– Förklaringen till nedgången är att både bygg- och tillverkningsindustrin, som tidigare varit regionens draglok, är mer pessimistiska än tidigare. Båda branscherna ser minskad produktion framför sig kommande kvartal och år samt planerar att minska personalen. Även om tjänstesektorn är mer positiva talar det mesta för att det inte väger upp den nedgång som förutspås inom bygg och industri, säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Lågkonjunktur råder numera inte bara inom handeln, utan även i byggsektorn. Nybyggnationerna halverades första halvåret 2023 jämfört med året innan. Pessimismen är stor vad gäller byggvolym och anställda även framåt, och orsaken är dålig efterfrågan. 

Mängden lediga jobb har gått ner elva procent jämfört med i fjol, men når ändå nästan 10 000 lediga jobb per månad (för tillsvidareanställning) under perioden maj-juli i år. Det är fler än under de goda åren före pandemin. Flest jobb finns inom företagstjänster, följt av vård och omsorg, utbildning och handel. Varslen steg till 735 per månad under samma period, vilket är drygt dubbelt så högt som snittalen för 2000-talet.

– Varsel har lagts inom tillverkning, bygg, handel samt transport och magasinering i Göteborg och Mölndal. Det enda riktigt stora är Volvo Cars varsel i maj på 1300 personer i Sverige. Vår bedömning är att varseltalen kommer att öka framåt, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

Konkurserna har ökat och är flest bland företag inom handeln, byggindustrin och företagstjänster under maj-juli 2023. Flest av de 527 drabbade anställda fanns dock inom tillverkning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109