23948sdkhjf

Innovationskluster viktiga för utvecklingen av städerna

Fastighetsbolaget Wihlborgs, med verksamhet i Öresundsregionen, investerar både tid och resurser för att stärka innovationsnoderna i Malmö, Lund och Helsingborg.

I Skåne finns det innovationsnoder i Lund, Helsingborg och Malmö, och Wihlborgs är engagerat i alla tre städerna. Sammanlagt investerar Wihlborgs cirka 13 miljoner kronor i olika stöd varje år, och har gjort så i mer än 10 års tid. Det är i vissa fall mer än vad städerna själva investerar.

– Det här gör också att vi har en närhet till entreprenörerna och de nya företagen. Vi lär oss löpande om deras behov och vad den yngre generationen behöver. Vi har också möjlighet att ta till oss innovationer som vi ser ger våra kunder nytta vilket gör oss lite bättre hela tidens, säger Hans Andersson som är affärsutvecklare på Wihlborgs. Han är ansvarig för de insatser som utgör företagets samhällsengagemang.

– Ju mer spännande nya jobb och företag det skapas, desto mer utvecklas också städerna, menar Hans Andersson.

Han tar Lund som exempel där Wihlborg äger en stor del av inkubatorn Ideon Science Park. Från att ha varit ett mobiltelefoncentrum från 1980-talet, har det utvecklats till ett innovationskluster med över 400 företag och flera styrkeområden, som sensorteknik för självkörande bilar eller fastigheter, medicinteknik, livsmedelsteknik och säkerhetsteknik.

I ett företags utveckling finns flera faser, säger Hans Andersson och förklarar att det redan innan startup-fasen kan krävas utbildning, inspiration eller ett uppbyggt självförtroende. När entreprenören tagit steget att starta ett företag, då finns det inkubatorer som stöttar genom en statligt granskad och finansierad process och nätverk av investerare som kan tillskjuta riskkapital för tillväxtresan. Men även när ett bolag hittat sin affär och blivit ett scaleup behövs det stöd för att hitta och etablera tillväxtkurvan på över 20 procent per år. I alla dessa faser finns Wihlborgs med i olika insatser och program.

– Naturligtvis gör vi inte detta ensamma, utan i tätt samarbete med både städerna och universiteten, säger Hans Andersson. Genom att se till respektive parts styrkor och förutsättningar får vi till ett ekosystem för gemensam tillväxt.

Ser man på Skåne är det tydligt att samarbetet och ekosystemet fungerar. Under pandemin fortsatte regionen att växa trots att andra storstadsområden som Stockholm och Göteborg inte gjorde det. Och under Ideon Science Parks första 40 år i Lund har över 1 000 företag startats i området.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11