23948sdkhjf

Hundratusen ton energisnål asfalt på Jämtlands vägar

Förra våren fick Peab Asfalt i uppdrag av Trafikverket att rusta upp ett flertal vägsträckor i Jämtland. I veckan lades den sista asfalten, av de totalt 127 500 tonnen, ut och de 109 kilometerna väg är nu asfalterade och klara.

Projektet där flera vägsträckor i Jämtland har asfalterats är nu färdigställt. Kontraktet innefattade vägsträckorna Bräcke till Nyhem, Storån till Gäddede till Norska gränsen samt Ytterhogdal till Östavall och hade ett ordervärde på cirka 113 miljoner kronor.

Björn Qvarfordt som är platschef för Peab Asfalt är glad att projektet kunde slutföras i tid då en kall vår försenade dem i starten.

– Vi har fått lägga en stor mängd asfalt på kort tid. Tack vare bra väder resten av tiden och extra resurser från Umeå som gjorde att läggarlagen kunde överlappa varandra under semestern har vi kunnat jobba på som planerat.

Cirka 127 500 ton asfalt har lagts med så kallad halvvarm teknik, vilket innebär att massan tillverkas och läggs ut med lägre temperatur. Projektet har omfattat flera vägsträckor i Jämtland. Den avslutande sträckan på sju mil med två lager asfalt från Lidsjöberg till norska gränsen slutförde projektet.

– Det är en lång och sammanhängande väg och det är väldigt sällan som man får lägga en väg på totalt sju mil från A till B utan stopp så det har varit roligt, säger Björn Qvarfordt.

Till projektet har det också etablerats ett mobilt asfaltverk som har varit uppställt i en av systerbolaget Swerocks täkter. Tack vare detta har båda bolagen kunnat minska transporterna och därmed även koldioxidutsläppen i arbetet.

– Swerock har levererat allt ballastmaterial till projektet vilket har gjort det lämpligt med ett mobilt asfaltverk i en av deras täkter. De har varit riktigt duktiga på att krossa och ta prover på ballastmaterialet för att säkerställa alla kvaliteter, det är vi tacksamma för, säger Björn Qvarfordt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063