23948sdkhjf

Naturhistoriska riksmuseet stängt till sportlovet 2024

Det kommer ta månader att åtgärda innertaket i Naturhistoriska riksmuseets huvudentré och det anslutande trapphuset. Museet öppnar som tidigast för besökare till sportlovet 2024.

Den 29 augusti beslutade överintendent Lisa Månsson att Naturhistoriska riksmuseet behövde stängas för fysiska besök. Detta eftersom Statens Fastighetsverk (SFV), som är Naturhistoriska riksmuseets hyresvärd, hade funnit säkerhetsrisker med innertaket i museets huvudentré och intilliggande trapphus. Redan innan stängningen hade ett flertal platser runt om i Naturhistoriska riksmuseet spärrats av då det hade konstaterats att putsen från innertaket hade börjat släppa.

Nu har SFV meddelat att det kommer ta minst fram till februari 2024 för att taket ska kunna åtgärdas. Detta efter att entréhallen och det intilliggande trapphuset har inspekterats.

– Jag hade önskat att vi kunde öppna upp våra utställningar för besökare redan i år, men nu har vi fått besked om att det tyvärr inte är möjligt. Vi hoppas därmed på ett kärt återseende av våra besökare till sportlovet 2024, säger överintendent Lisa Månsson.

Under museets stängda period fokuserar Naturhistoriska riksmuseet i stället på uppsökande verksamhet och möter allmänheten i nya miljöer. Museet har till exempel påbörjat ett samarbete med Stockholms stadsbibliotek och från den 10 oktober och framåt kommer föremål och medarbetare från Naturhistoriska riksmuseet att dyka upp på Kista bibliotek. Senare i höst kommer museets verksamhet även att finnas på Skärholmens bibliotek.

–Det är så klart tråkigt att museet håller stängt, men det öppnar också upp möjligheten för oss att möta våra besökare på andra platser och kanske också att nå en bredare målgrupp. Vi saknar våra besökare och hoppas att vi ses på annan plats eller utomhus, säger Gundela Petterson, avdelningschef för museets publika avdelning.

Naturhistoriska riksmuseet planerar också för utomhusaktiviteter kring museet, med visningar och vandringar, bland annat under höstlovet. Under Bakom kulisserna-visningar kommer besökare få en möjlighet att möta några av museets forskare, titta in i labbmiljöer och se föremålssamlingar.

Efter att det blev klart att Naturhistoriska riksmuseet måste hålla stängt hörde Nationalmuseum av sig. De var i behov av personal och frågade om de kunde låna några av museets värdar för att jobba hos dem under den stängda perioden. Om allt går som planerat kommer Naturhistoriska riksmuseum låna ut sju värdar till Nationalmuseum.

– Det är skönt att känna att vi museer kan hjälpa varandra. Personalen verkar se fram emot de nya erfarenheter som möjligheten att få jobba några månader på ett annat museum ger, så det känns väldigt positivt, säger Lisa Månsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.359