23948sdkhjf

Dryga sanktionsavgifter – anställda rev asbest utan skyddsutrustning

Företaget Jobbcentralen Hem har dömts till att betala totalt 227 500 kronor i sanktionsavgifter efter att anställda låtits riva asbest.

Det är Piteå-tidningen som avslöjat skandalen där flera anställda utsatts för extrem hälsorisk när de rivit asbest på företagets fastighet.

– Jag blir så förbannad över den inkompetens och okunnighet som finns hos arbetsgivare. Asbest är livsfarligt, sa Claes Danell, arbetsmiljöansvarig vid Byggnads Norrbotten, till tidningen.

Jobbcentralen har under flera år samarbetat med Piteå kommun för att hjälpa utrikesfödda till anställning. Företaget tar in personal med lönebidrag från Arbetsförmedlingen och 2019 fick Jobbcentralen diplom av Piteå kommun för sitt mångfalds- och integrationsarbete.

Efter avslöjandet 2022 besökte Arbetsmiljöverket arbetsplatsen och företaget fick därefter betala flera sanktionsavgifter – på totalt 227 500 kronor – då de brutit mot flera punkter gällande asbesthantering och exponering. Bland annat har inte arbetarna giltiga utbildningsbevis eller haft skydd mot dammet som innehåller livsfarliga fibrer. Om detta skriver Byggarbetaren.

Jobbcentralen har uttryckt att avgiften var för hög i förhållande till företagets ekonomiska resurser då de inte utför rivningsarbeten i kommersiella syften. Men Förvaltningsrätten ser inga skäl att sänka avgiften då exponering för asbest innebär stora hälsorisker för de anställda. Arbetsgivaren är skyldig att förhindra att anställda utsätts för faror och olycksfall.

– Vi har erkänt alltihop. Det har blivit fel. Man ska ha utbildning för att riva asbest, speciella företag ska riva det och man ska ha tillstånd, säger Britt Hällerstrand, verksamhetsledare för städ på Jobbcentralen, som är verksam inom städ, samt vaktmästeri och flytt..

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094