23948sdkhjf

Sveriges äldsta vagnhall moderniseras – De gör förstudie

Hur kan man få en spårvagnsdepå från 1920 att funka för dagens behov? Det undersöker Norconsult Sverige på uppdrag av Västra Götalandsregionen.

Vagnhall Majorna är den äldsta spårvagnsdepån i Sverige som fortfarande är i bruk. Byggnaden som är byggd i etapper från 1920 har en speciell plats i många Majornabors hjärta men är inte längre helt praktisk, vare sig utifrån logistik eller arbetsmiljö. Norconsult har därför fått i uppdrag att i en förstudie undersöka hur den kan göras mer ändamålsmässig utifrån verksamhetens behov.

Uppdraget startade förra året med utredningar och skisser och snart kopplades även Norconsults bebyggelsantikvarier in. En antikvarisk förundersökning kom fram till att byggnaden har ett särskilt värde med kvalitéer och karaktärsegenskaper som behöver beaktas.

– Det handlar bland annat om ett kulturmässigt värde i själva volymerna och taklandskapet, men också i olika kakelpartier och fönster. Vi vill försöka behålla uttrycket och ta fram det fina som finns i byggnaden men samtidigt anpassa den till moderna behov, säger Ellen Siesjö, arkitekt och uppdragsledare på Norconsult.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078