23948sdkhjf

Bygge halverade klimatavtrycket – vinner Årets miljöpris

Under byggtiden reducerades klimatavtrycket till närmare hälften mot ett jämförbart byggprojekt. I torsdags kväll vann projektet Årets miljöpris.

År 2021 var 67 lägenheter klara för inflytt i kvarteret Kungsörnen på Högasten i Helsingborg. 

På Betonggalan den 12 oktober vann Kungsörnen på Högasten i Helsingborg betongvärldens Årets miljöpris för att det ”visar att nybyggnation av flerbostadshus kan ske med låg klimatpåverkan, kostnadseffektivitet och bibehållen kvalitet och standard”.

Kungsörnen byggdes med en platsgjuten optimerad stomme samt klimatförbättrad betong. Det är NCC som har byggt husen på uppdrag av Helsingborgshem

–Jag är jätteglad och stolt över att vi fick det här priset! Med de klimatsmartare husen på Kungsörnen har vi ett lysande exempel på hur vi kan samarbeta med våra leverantörer och tillsammans minska klimatpåverkan. Nu ser vi vilken inverkan detta kan få på en hel bransch, säger Björn Ravemark, projektchef Helsingborgshem.

Kungsörnen blev en språngbräda för att skala upp användandet av klimatsmartare betong. NCC som byggde Kungsörnen fick incitament till att satsa på att nå ett så klimatsmart projekt de kunde till en rimlig kostnad.

Björn Ravemark hade inte möjlighet att vara på plats och ta emot priset, det gjorde däremot Nilla Olsson, teknologie doktor i byggmaterial och betongspecialist på NCC.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063