23948sdkhjf

Boverket reviderar byggprognosen – bostadsbyggandet minskar kraftigt

Antalet påbörjade bostäder minskar kraftigt i år, och nedgången förväntas fortsätta under 2024. Det visar Boverkets revidering av sin byggprognos från juni 2023.

Boverket bedömer att det påbörjas cirka 27 000 bostäder i år, varav 2 000 är ombyggnationer. Det är en minskning med cirka 55 procent jämfört med året före. Prognosen för år 2024 är att bostadsbyggandet minskar ytterligare då det påbörjas cirka 19 500 bostäder med ombyggnationer inräknat, vilket är 2 000 bostäder färre jämfört med prognosen från juni.

– Byggprognosen pekar på en låg byggtakt under lång tid och risken är stor för att kapaciteten i byggsektorn minskar markant. Det kommer att ta tid att växla upp byggtakten när efterfrågan åter ökar och då blir det svårt att möta de cirka 67 000 bostäder som behöver tillkomma per år fram till 2030, säger Boverkets generaldirektör Anders Sjelvgren.

Markant försvagad köpkraft hos hushållen, kombinerat med tredubblade bostadsräntor och en kraftig ökning av byggkostnaderna under de senaste åren bidrar till utvecklingen.

Läs mer om den reviderade byggprognosen på Boverket webbplats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109