23948sdkhjf

Katarinahissen återöppnar

Efter 13 års uppehåll återöppnar det ikoniska landmärket Katarinahissen och allmänheten kan att åter uppleva dess storslagna utsikt och upplevelse. 

Katarinahissen, är q-märkt, den starkaste formen av kulturminnesmärkning i Sverige. 

–Sedan industrialiseringens början har Katarinahissen varit en symbol för Stockholm. Att nu öppna den på nytt väver samman Slussens historia med dess framtid, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Projekt Slussen, i ett pressmeddelande

Katarinahissen spelar en särskild roll i Stockholms kulturhistoria. Utöver dess roll i den legendariska Hollywoodfilmen "The Prize" från 1963, transporterade den ursprungligen 1500 resenärer dagligen för en symbolisk summa. I samband med Slussens ombyggnation 1936 integrerades hissen med KF-huset (nuvarande Katarinahuset) och har sedan dess varit en vital del av stadens puls. Under hela dess historia har hissen förbundit Katarinavägen med den anrika restaurangen Gondolen som nu återöppnar samma dag som hissen.

Det finns ingen liknande hiss i världen, utförandet i befintligt stålschakt som är helt öppet är unikt. För att fira invigningen kommer resor med Katarinahissen vara gratis för allmänheten fram till våren 2024, varefter en avgift på svenska kronor, som kommer att införas för att täcka de löpande driftskostnaderna.

–Det är fantastiskt roligt att utveckla Slussen från en trafikplats till en mötesplats med restauranger, hotell, parkytor – och förstås Katarinahissen, som blir en uppskattad destination i sig. Det kommer ta ytterligare ett par år innan alla pusselbitar är på plats, men nu börjar det som alla stockholmare har väntat länge på att hända, säger Annica Ånäs, vd för Atrium Ljungberg, som tillsammans med Stockholms stad äger och förvaltar hissen.

Just nu pågår bland annat ett omfattande ombyggnadsprojekt i Katarinahuset. Där utvecklar Atrium Ljungberg moderna kontor med historiska detaljer. Dessutom kommer huset att innehålla ett nytt hotell. Atrium Ljungberg kommer även göra en mindre påbyggnad och samtidigt tillgängliggöra takterrasserna för allmänheten, med tillträde via Mosebacke och Katarinahissen. Hela ombyggnationen beräknas vara klar under våren 2024.

Fakta om Katarinahissen

Hissen kommer att vara öppen mellan kl 8-22

Hissen är 38 meter hög

Hastigheten är 1.6 m/s

Den har kapacitet för 33 personer eller 2500kg

Den nya konstruktionen är betydligt mer energieffektiv än tidigare installation.

Det finns ingen liknande hiss i världen, utförandet i befintligt stålschakt som är helt öppet är unikt.

Katarinahissen återöppnade den 19 oktober

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094