23948sdkhjf

Bedrägerier i byggbranschen kan driva på konkursvågen

Konkurserna ligger på fortsatt höga nivåer och ett ökat antal misstänka bedrägerier kan vara en bidragande orsak, enligt affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Byggindustrin fortsätter att sticka ut som en av de branscher som drabbats hårdast av konkurser, med en ökning i oktober på 19 procent jämfört med samma månad i fjol, skriver UC i ett pressmeddelande.

- Utvecklingen inom byggsektorn är skrämmande eftersom konkurserna procentuellt fortsätter att öka, till skillnad från flera andra branscher där vi ser en utplaning i statistiken med anledning av att konkurstalen varit höga under en längre tid. Byggsektorn har en viktig betydelse för svensk industri och ökad arbetslöshet får direkt negativ påverkan på marknaden, och riskerar att utlösa en varselvåg inom en rad andra industrier, säger Gabriella Göransson som är VD på UC.

UCs statistik över misstänkta bedrägerier hos företag visar på en ökning av andelen företag som gått i konkurs och där ett bakomliggande bedrägeri kan vara en av orsakerna. Över hälften av byggföretagen som gått i konkurs kan ha koppling till bedrägerier, säger Gabriella Göransson:

- Vi har sett att en klar ökning har skett de senaste åren. Bygg, anläggningsarbeten, arbetsförmedling, transport och restaurang är branscher där kriminella nätverk traditionellt har verkat och över 50 procent av konkurserna kan vara kopplade till bedrägerier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078