23948sdkhjf

Hus av mjölkpaket och tidningspapper blir verklighet i villakvarter

Forskningsprojektet Klivet, ett hållbart småhus av återvunnet material, ska nu bli verklighet i Sverige.

Forskningsprojekt Klivet tävlar om utmärkelsen Årets hållbara byggprojekt på Återvinningsgalan, som arrangeras av Recycling. A-hus, som ligger bakom forsknings- och utvecklingshuset, utmanar den traditionsenliga byggnationen genom att välja material och metoder som ger låga klimatavtryck. Insatserna har bidragit till att sänka klimatavtrycket i byggfas med 37 procent.

Ett småhus med väggar av återvunna mjölkpaket, isolering av gammalt tidningspapper och en grund i trä istället för betong. A-hus letar nu efter fem familjer som vill bygga egna hus baserade på de nya material och metoder som testats.

- Det här projektet är inte en symbolisk handling. Vi vill verkligen bidra till en förändring. Därför känns det roligt att kunna erbjuda fem hus baserade på framgångarna från Klivet till vanliga personer som önskar bygga ett hus som tar hänsyn till framtiden på bästa tänkbara sätt, säger Lars Westling, divisionschef på A-hus.

De fem husen byggs i så stor utsträckning som möjligt i trä. Det är den insats som minskar klimatavtrycket allra mest. Att testa och utvärdera insatserna också i de nya husen är viktiga för att A-hus ska kunna nå sitt mål om att bygga helt klimatneutrala småhus till år 2030.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078