23948sdkhjf

MVB bygger skola med återbrukat material

Den femtio år gamla Vikingaskolan på Linero i Lund är i stort behov av renovering. MVB, som har fått uppdraget att bygga en ny skola, kommer återanvända materialet från den gamla skolan.

– I det här projektet kommer vi att verka för att minska klimatpåverkan genom att ta hand om och återanvända en del av materialet från den rivna delen till den nya skolbyggnaden. Men också välja byggmaterial som går att återbrukas vid eventuella framtida renoveringar, säger Thomas Ellkvist, vd MVB Syd.

Vikingaskolan på Linero i Lund byggdes för mer än femtio år sedan och har sedan en längre tid varit i behov av omfattande renovering. Kommunfullmäktige har därför tagit beslut om att renovera men även bygga till skolan och därmed tillgodose kommunens växande elevantal. Upphandlingen av entreprenör är nu klar och det blir MVB som tilldelats rollen som totalentreprenör för projektet.

Tanken är att återbruk ska implementeras under hela projektet och tillsammans med de materialval som redan gjorts i handlingarna t.ex. KL-trä och miljöbetong, bidra till minskade klimatavtryck. Projektet kommer att ske under pågående verksamhet vilket ställer höga krav på hänsyn och säkerhet.

Inriktningen för Vikingaskolans renovering och tillbyggnad är att lokalerna anpassas för årskurserna F-6. Nuvarande högstadium kommer att flyttas till Östratornskolan med beräknad inflyttning 2026–2030. Till dess att Östratornskolans nya högstadium är färdigbyggt kommer högstadiet finnas kvar på Vikingaskolan. Efter utbyggnaden kommer Vikingaskolan att ha kapacitet för 750 elever, vilket är 200 fler än nuvarande elevantal. Nya Vikingaskolan beräknas var klar 2026. Beställare är Lundafastigheter.

Läs mer om: mvb
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078