23948sdkhjf

Vinnarna av Årets Fasad 2023 utsedda

På fredagen avgjordes vilka som tilldelas pris i tävlingen Årets Fasad 2023. De vinnande byggnaderna finns i Stockholm och Malmö.

I kategorin renovering blev vinnaren Storkyrkan i Stockholm och i kategorin nybyggnad segrade Malmö domstolsbyggnad.

Vinnarmotivering renovering: Årets Fasad inom kategorin renovering tilldelas ett projekt som genomsyras av gediget hantverk. Här har man fått anledning att gräva djupt i arkiven för att träffa rätt när det gäller val av material, färg, teknik och inte minst de tankar som en gång låg till grund för utformning och gestaltning. Vikten av ett i alla avseenden framgångsrikt renoveringsarbete kan inte överskattas. Juryn konstaterar att resultatet uppfyller alla förväntningar. Detaljnoggrannheten, hantverket med anor från svunna tider i kombination med utnyttjandet av dagens tekniska hjälpmedel har möjliggjort att den här byggnaden återfått en sedan länge förlorad gestaltning. Återigen lyser den i sin prakt och kan bidra till att bära vår historia in i framtiden. Vi gratulerar till ett fantastiskt arbete genom att ge utmärkelsen Årets Fasad renovering till Storkyrkan i Stockholm.

Vinnarmotivering nybyggnad: Årets Fasad nybyggnad fångar stadens historiska värden samtidigt som utförandet tydligt återspeglar dagens influenser gällande material, funktionalitet, ljus och symmetri. Den här imponerande byggnaden bidrar starkt till det omkringliggande stadsrummets prägel av nytänkande, framåtanda och rörelse. Arbetsgruppen bakom projektet har framgångsrikt utnyttjat olika material och lösningar till en dynamik som har förutsättningar att attrahera betraktarens öga i såväl höjd som bredd. Gestaltningen signalerar byggnadens funktion där en av vårt samhälles viktigaste grundstenar ska förvaltas. Utförandet är av högsta klass från ritbord till färdigställande. Vi gratulerar till ett fantastiskt resultat och presenterar vinnaren av Årets Fasad nybyggnad 2023: Malmös nya domstolsbyggnad.

För nionde året i rad har branschföreningen för murat och putsat byggande - Mur & Putsföretagen, delat ut priset Årets Fasad. Priset delades ut i samband med Fasadforum. Det var tre nominerade i varje kategori.

– Vi är mycket glada att återigen få prisa vackra fasader. Tävlingens syfte är att uppmärksamma hantverksskicklighet med funktion, innovation, hållbarhet och skönhet. I år hade vi som vanligt flera fantastiska projekt att bedöma och till slut föll juryns val på dessa två vackra och hållbara fasader, säger Johan Onno, vd på Mur & Putsföretagen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063