23948sdkhjf

Banbrytande metod ska minimera rivningsavfall

Kiilto presenterar en ny innovation som möjliggör en betydande ökning av återvinningsgraden inom byggindustrin. Debonding on Demand heter lösningen som gör det möjligt att separera sammanfästa materialytor, med hjälp av till exempel värme eller mikrovågor.

I Sverige genereras årligen 14,3 miljoner ton (år 2020) byggavfall, av vilket endast en liten procent återvinns. Det finns därmed gott om utrymme för förbättring, men att ändra kursen kräver nya innovationer, skriver Kiilto i ett pressmeddelande.

 Limmet som används vid bygg och renovering har skapats för att vara en kedjelänk som inte går att bryta, men det har Kiilto nu funnit en lösning på i och med sin nylanserade metod Debonding on Demand.

– Med Debonding-lösningen kan dessa kemiska bindningar nu för första gången lösas upp på ett kontrollerat sätt, berättar Raija Polvinen, Chief Ecosystem Officer vid Kiilto.

När bindemedlet kan lösas upp och ytorna inte längre behöver brytas ner, blir det material som uppstår vid demonteringen återvinningsbart och återanvändbart.

Badrumsrenoveringar är ett exempel på tillfällen då innovationen kan spela en banbrytande roll.

– Badrum är ett bra exempel när man talar om debonding. När ett badrum renoveras demonteras ytorna helt, ner till exempelvis byggipset. Tack vare debonding-metoden skulle detta inte längre vara nödvändigt, utan bruk och kakel kan tas bort på ett kontrollerat sätt. Bruket kan dammsugas upp och återvinnas, säger Polvinen.

Även de gamla kakelplattorna förblir oskadda och är lämpliga att för återanvändning. I dagsläget återanvänder man inte kakelplattor vilket skapar behov att fortsatt öppna nya lertäkter.

– Lertäkterna har stor inverkan på den biologiska mångfalden. Den globala, årliga förbrukningen av keramiska plattor är ungefär 18 miljarder kvadratmeter, säger Polvinen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.052