23948sdkhjf

Ovanligt bostadskomplex prisas – bäst i Europa

Varje år tävlar Europas länder om bästa gröna projekt i tävlingen Green Cities Europe Award. I år gick vinsten till det svenskdanska projektet Basecamp Lyngby utanför Köpenhamn i Danmark.

Det vinnande projektet är ett ovanligt designat bostadskomplex där studenter och pensionärer bor tillsammans. Mest utmärkande är takträdgården som är öppen för alla, designad för rörelse och med biologisk mångfald i centrum. Social sammanhållning främjas då studenter och pensionärer har gott om utrymme utomhus för att träffas och umgås med varandra.

Hjärnorna bakom projektet är svenske Jonas Berglund och danske kollegan Christian Restorff-Liliegreen. Båda kommer från byrån Kragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design med kontor i såväl Sverige som Danmark.

Den internationella expertjuryn var särskilt positiv till sammanhållningen i arkitekturen av byggnaden och dess omgivning:

– Det är ett mycket imponerande tillvägagångssätt att utforma arkitekturen och landskapet i en sådan harmoni med ett hållbart förhållningssätt.

Främjandet av biologisk mångfald, inklusive användningen av olika, främst inhemska växter är också något att hämta inspiration från.

Tävlingen är ett initiativ från det internationella programmet Green Cities Europe som initierats av European Nurserystock Association.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063