23948sdkhjf

Målarna ansluter till Byggnads

I en historisk rörelse har fackförbundet Målarna beslutat att ansluta sig till Byggnads.

Måndagen den 27 november tog Målarna, ett fackförbund inom sitt område, det avgörande steget att bli en del av Byggnads. Förändringen innebär att Målarnas medlemmar nu blir en integrerad del av Byggnads. Denna sammanslagning syftar till att konsolidera resurser och expertis inom sektorn, vilket enligt Byggnads förväntas bidra till en starkare representation och förhandlingssituation för medlemmarna.

Mikael Johansson, förbundsordförande för Målarna, uttryckte en stark optimism kring beslutet.

– Det här är en bra dag för svensk arbetarrörelse, tillsammans kommer vi flytta fram positionerna, inte bara för våra medlemmar, utan för Sveriges alla arbetare.

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, framhöll att samgåendet mellan Målarna och Byggnads är resultatet av många års nära samarbete och gemensamma strävanden.

Vi välkomnar Målarna med öppna armar. Byggnads blir ännu starkare, stoltare och tryggare när även målare och lackerare kommer in i vårt förbund. Johan Lindholm

Det beslut som fattades idag bekräftar och vidareutvecklar det beslut som togs av Målarnas ordinarie kongress i augusti.

Fakta

  • I och med Målarnas inträde växer Byggnads till cirka 115 000 medlemmar.
  • Måleriavtalet och Lackavtalet blir Byggnads tredje respektive sjunde största avtal.
  • Målarnas 9 avdelningar kommer att gå upp i Byggnads 11 regioner och såväl lokala som centrala ombudsmän anställs som ombudsmän i Byggnads. Regionala skyddsombud och förtroendevalda på företagen fortsätter sina uppdrag inom Byggnads.
  • Datum då Målarnas medlemmar går över till Byggnads är ännu inte satt men väntas ske under första halvåret 2024.

www.byggnads.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062