23948sdkhjf

White prisas på Dezeen Awards i London

Under Dezeen Awards-galan i London utnämndes White Arkitekter till "Architect of the year", ett erkännande av företagets insatser inom hållbar arkitektur.

I en ceremoni präglad av glans och glamour, samlades världens arkitektelit i London för att delta i de årliga Dezeen Awards. Bland kvällens höjdpunkter var utdelningen av "Architect of the year", ett pris som i år tilldelades det svenska arkitektkontoret White Arkitekter.

Dezeen, känt som en ledande publikation inom arkitektur, inredning och design, nående över tre miljoner läsare månatligen, står bakom dessa årliga priser. De syftar till att uppmärksamma de mest framstående aktörerna i branschen. White Arkitekters utmärkelse var resultatet av en bedömning av en jury samt Dezeens redaktion, som valde ut företaget bland en mängd internationella deltagare.

Alexandra Hagen, vd för White Arkitekter, uttryckte sin glädje och tacksamhet över att ha mottagit priset.

Det är erkännande för vårt långvariga engagemang och vår ambition att genom arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. Tillsammans med våra uppdragsgivare och samarbetspartners arbetar vi för att skapa långsiktiga värden som berikar samhället, berör människor och värnar om vår planet.

White Arkitekter uppger att fokus på skandinavisk arkitektur och hållbarhet har resulterat i en ökad internationell närvaro. Med kontor i länder som Sverige, Norge, Storbritannien, Tyskland, Kanada och Östafrika, har de genomfört uppmärksammade projekt som Nya Karolinska Sjukhuset, omlokaliseringen av Kiruna och Sara Kulturhus i Skellefteå. Det senare projektet har nominerats till Mies van der Rohe-priset 2024 och har fått erkännande som ett ledande exempel på hållbar design.

Alexandra Hagen påpekade också att hållbarhet har varit en central del av företagets verksamhet i flera år, med en in-house avdelning för hållbarhet etablerad på 1990-talet. Hon nämnde den ökade efterfrågan på hållbar arkitektur, drivet av politiska initiativ som New European Bauhaus och EU-taxonomin, vilket resulterat i ett växande internationellt intresse för White Arkitekters expertis.

Dezeen Awards, som nu går in i sitt sjätte år, har blivit en eftertraktad utmärkelse inom arkitektur, inredning och designvärlden. I år tävlade över 4 800 projekt från 94 länder om priserna.

Juryns motivering

Det svenska arkitektkontoret White Arkitekter arbetar med arkitektur, stadsutveckling, landskaps- och inredningsdesign med målet att skapa en mer hållbar framtid.

Kontoret har nyligen utvecklat en dagvattendamm för att skydda staden mot översvämningar till följd av minskad infiltration i Uppsala, Sverige. På ett före detta militärt övningsfält skapade White Arkitekter även en miljö som bidrar till den biologiska mångfalden runt dammen.

Bland arkitektkontorets pågående projekt finns uppdraget att utveckla Magasinstranden i Södra hamnen i Helsingfors tillsammans med K2S Architects och Velindre Cancer Centre i Cardiff, Wales.

"Skandinaviens största arkitektkontor har den genomtänkta produktion som man kan förvänta sig av en mycket mindre studio", säger juryn. "Under de 70 år som gått sedan starten har det medarbetareägda kontoret varit en ledande röst i strävan mot mer hållbara byggnader."

"Studion är ledande inom träkonstruktion och har visionen att alla byggnader de ritar ska vara klimatneutrala 2030."

www.whitearkitekter.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084