23948sdkhjf

Byggjättarna samarbetar i internationellt projekt

Under året som gått har Skanska, NCC och Masonite Beams samarbetat i ett internationellt projekt som fokuserar på enklare hantering av produktinformation i byggsektorn, med syfte att lägga grunden för ett EU-gemensamt system.

I framtiden måste sektorn bestämma sig för hur man på ett rationellt, kvalitetssäkrat och digitalt sätt ska hantera produktinformation.

Inom ramen för innovationsprogrammet Smart Built Environment har det genomförts ett pilotprojekt kring digital produktinformation baserat på datamallar. Skanska, NCC och Masonite Beams har medverkat i projektet och ett koncepttest med miljövaru- och prestandadeklarationer i webbtjänster.

– I dag är det som ”hela havet stormar” när det gäller den typen av deklarationer. Det skiljer sig mellan olika länder, och det kan förekomma olika system inom ett och samma land, berättar Martin Erlandsson, affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet, som varit en av de ansvariga i pilotprojektet.

Projektet syftar till att förenkla publicering och sökning av produktinformation samt underlätta internationell handel, vilket kommer att gynna materialleverantörer och entreprenörer inom byggsektorn.

– Vi har ju bland annat haft med Skanska i projektet, och de jobbar jättehårt med de här frågorna. Överlag har de stora byggaktörerna ett stort driv att komma vidare. De behöver hantera ökande krav på hållbart byggande från såväl myndigheter som marknaden, säger Tommy Persson forskning- och utvecklingschef på Masonite Beams.

Projektet har varit framgångsrikt och visar att det går att ta fram datamallar globalt. Nästa steg är att utveckla metoder för implementering av datamallar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094