23948sdkhjf

Takplåtar i fossilfritt stål blir verklighet

Obos får ta emot Skandinaviens första takplåt i fossilfritt stål, som levereras av Plannja.

Första leveransen går i januari 2024 till ett bostadsområde i Björröd i Västa Götaland, som just nu byggs av Obos. Här byggs åtta småhus, som snart kommer att kunna stoltsera med tak av fossilfritt stål. En extra miljöbonus är att takprodukten Plannja Trend, som används i bostadsområdet, som har en biobaserad färgbeläggning med svensk rapsolja.

Produkterna, i det fossilfria stålet, produceras vid Plannjas produktionsanläggningar i Järnforsen och Landsbro. Det fossilfria stålet tillverkas av Plannjas moderbolag SSAB.

– Vi strävar efter att leda bygg- och hustillverkningsindustrin mot en fossilfri framtid. Genom att introducera fossilfritt stål i våra tak- och fasadprodukter kommer vi att kunna minska koldioxidavtrycket avsevärt från den byggda miljön. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda bostäder med plåttak av fossilfritt stål. Hållbart byggande har fått en helt ny dimension, säger Torbjörn Henrysson, Business Director på Plannja Steinwalls AB, specialiserade på plåtprodukter för småhusindustrin, i en kommentar.

När det fossilfria stålet produceras avges vatten i stället för koldioxid som restprodukt. Utsläppen kommer också att minimeras genom användning av grön energi och val av material- och logistikalternativ med lägsta möjliga miljöpåverkan.

Nästa år kommer både Ruukki Construction och Plannja, som är en del av Ruukki Construction, att påbörja fler projekt med produkter i fossilfritt stål.

– Vi ser mycket positivt på detta initiativ, där vi gemensamt med Plannja tar ansvar för att sänka klimatpåverkan från bostadsbyggandet. Samtidigt möter vi den långsiktigt växande efterfrågan på bostäder med lägre klimatpåverkan. Obos har ett långt och framgångsrikt samarbete med Plannja. Att ha en stabil leverantör är avgörande för att bli effektiv i våra respektive företags produktionsprocesser, säger Joakim Henriksson, vd på Obos Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094