23948sdkhjf

Kanslichefen listar träbyggandets potential

Förväntningarna på framtidens träbyggande är stora. Träbyggnadskansliets chef Susanne Rudenstam listar faktorerna som talar för en fortsatt stark position för den moderna träbyggnadsindustrin.

Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli, deltog nyligen på ett webbinarium arrangerat av Föreningen Nordiskt Brandskyddat Trä. Hon redogjorde där för det hon ser som träbyggnadsindustrins största möjligheter i framtiden.

– Framtiden för trä, jag är väldigt hoppfull för den. Vi är på god väg att komma vidare till nästa nivå, säger hon.

Så vad talar då för en ljus framtid för träbyggandet?

Grön finansiering är den första faktorn som Rudenstam nämner. Hon säger att det finns ett stort intresse från finansmarknaden att driva utvecklingen åt rätt håll.

Cirkulära flöden är den andra punkten, där träbyggandet har tagit en bra position och är med och utvecklar kunskapen.

Klimatkraven blir fler och väntar runt hörnet. Klimatdeklarationer finns redan, men med de gränsvärden som kommer inom ett par år, blir träbyggandet speciellt viktigt.

Produktiviteten inom byggindustrin behöver öka och resurser behöver nyttjas bättre. Produktivitetsfrågorna kommer att vara oerhört centrala, säger Rudenstam, vilket hon ser som en fördel.

Hybridutveckling är också en faktor som talar för träbyggnadsindustrins fortsatta framgång. Trä har en stor fördel i och med sin förmåga att kombineras med andra material, vilket kommer vara en modell för framtiden.

Hälsosamma miljöer och välbefinnande i fokus är den sista punkten i listan. Det är för människor vi bygger, säger Rudenstam. Det är av stor vikt att de bostäder och miljöer som byggs är platser som människor mår bra av att vistas i, och där är också trä som material centralt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063