23948sdkhjf

Plåtslagaren startade eget – ensam om sin nisch

Plåtslagaren Anders Zika berättar om hur det gick till när han startade det egna kulturplåtslageriet Carlstad Kulturplåtslageri, 2021. Något han är ensam om i Värmland.

Anders Zika är före detta snickare och svetsare, och berättar om hur han tog steget att starta eget kulturplåtslageri.

– Owe Zetterström på Ingarö Kulturplåtslageri, och Lingmans Kulturplåtslageri i Gävle är mina absolut största inspirationskällor. Det är mycket på grund av dem som jag sitter här idag. Det var när jag upptäckte deras företag och läste att nischen kallades för kulturplåtslageri som jag fick ett namn för det jag ville göra. Då kunde jag undersöka området närmare och insåg att det var precis det jag ville hålla på med, säger han i ett pressmeddelande från Bevego.

Innan han startade eget, och fortfarande jobbade på sin kusins plåtslageri, fick han flera förfrågningar inom kulturplåtslageri. Men att ha både byggnadsplåtslageri och kulturplåtslageri under samma tak var inte rätta vägen att gå.

– Då sa jag att jag var sugen på att testa köra eget, säger Zika.

Sedan starten 2021 har Anders Zika gjort många roliga uppdrag.

–Min mest gillade bild på Instagram är från ett projekt som var väldigt speciellt för mig. Det är ett farstutak med många vinklar och vrår, och vattkupor med diadem. Kunden hade kvar snickarglädje från farstukvisten som varit nedplockad väldigt länge, och utifrån den ritade jag upp och gjorde diademen till vattkuporna. 

Verkstaden har han hemma på sin gård utanför Karlstad. Egentligen behöver den byggas ut för att få plats med alla snickerimaskiner, men några planer på att expandera genom att anställa fler finns inte.

– Jag trivs med att arbeta själv. Jag vill ha kontroll över min produkt och jag har ganska höga krav på slutresultatet. Jag hade nog varit jättejobbig att jobba med. 

Anders Zika berättar att han har nära samarbete med Bevego.

– Jag ber Bevego om så mycket konstiga grejer. Niklas som är säljare i Karlstad blir väl tokig på att jag bara kommer med väldigt specifika önskemål. Han får leta upp saker som normalt inte används inom byggnadsplåtslageri. Jag fick till exempel förfrågan om att tillverka spröjs i mässingprofiler. Vart hittar man profiler i mässing tänkte jag, men Niklas lyckades få fram en offert på det, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094