23948sdkhjf

Mörk statistik över dödsolyckor – Byggnads vill skärpa lagen

En förundersökning om arbetsmiljöbrott har inletts på den arbetsplats där fem personer omkom i en hissolycka. En lagändring krävs, säger Tomas Kullberg från Byggnads till TV4 Nyheterna.

Fem personer avled i den bygghissolycka som inträffade i Sundbyberg på måndagen.

Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, har uppgett att de drabbade inte var anställda av huvudentreprenören vid bygget, men deras exakta anställningsform kan han inte gå in på.

I övrigt är informationen om de fem avlidna personerna knapphändig. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Vad som är säkert är att det inte är den första allvarliga arbetsplatsolyckan som inträffat. Utöver måndagens olycka har 11 personer dött på byggen i Sverige bara i år, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. 

Arbetsplatsolyckorna och även dödsolyckorna ökar i Sverige och byggbranschen hör till de värst drabbade sektorerna. År 2023 har varit det mörkaste året på väldigt länge. Byggnads ser oroligt på statistiken.

– Man pressar ihop personal på samma område för att pressa byggtiden, och då ökar också risken och tillbuden, säger Tomas Kullberg till TV4 Nyheterna.

Pressade tidsramar, som ett sätt att spara pengar, är en av de största bristerna som Tomas Kullberg ser ute på byggarbetsplatserna i Sverige idag. Det är allt för vanligt att det slarvas med förebyggande säkerhetsarbete i projekteringsfasen, menar han.

Men utöver byggherrar, arkitekter, beställare och huvudentreprenörer ser han också att politiken behöver göra mer.

– Det behövs ändring i plan- och bygglagen och även andra lagstiftningar. Vi behöver ha en annan lagstiftning som ställer högre krav på dem som organiserar arbetet i förstaläget, säger han till nyhetskanalen. Man har i arbetsmiljölagen väldigt starka regelverk som man kan använda men det har Arbetsmiljöverket inte gjort mot beställare eller de som projekterar arbetsplatsen, fortsätter han.

Efter olyckan i Sundbyberg har en förundersökning om arbetsmiljöbrott inletts. Åklagaren misstänker brott i flera fall på bygget.

Byggnads listar fler åtgärder för att förhindra olyckor

» Regler kring antal underentreprenörer och att företag bygger med egen personal. Många underentreprenörer och bemanningsföretag försvårar planering och ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
» Fler kontroller och större sanktioner mot de som inte följer lagen.
» Arbetsmiljöverket behöver få större resurser och ökade möjligheter att samarbeta med andra myndigheter.
» Stoppa den osunda konkurrensen. Oseriösa företag som fuskar med arbetsmiljön konkurrerar ut seriösa bolag, som lägger den tid som krävs på att skapa säkra och effektiva arbetsplatser.

Byggnads

Artikeln är en del av vårt tema om Arbetsolyckor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11